Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az első döntés életet menthet…”

Szöveg: H. A. |  2011. december 19. 9:50

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. váltásának személyi állománya a közelmúltban egy új terület elméleti és gyakorlati alapjaival ismerkedett meg, a korábban megkezdett laikus segélynyújtók egészségügyi kiképzése keretében.

Az újonnan bemutatott ellátási folyamat nem tartozik ugyan a harctéri segélynyújtás témaköréhez, azonban a katonai és a polgári élettel szorosan összekapcsolódik, ami azért is lényeges, mert a katonák a mindennapokban a civilekhez hasonlóan élnek, s a hadműveleti területen sem csak a bevetési feladatokból áll össze a napi munkarend.

1595928974
Európában évente közel 700 ezer szívmegállás történik, s ezekben az esetekben az azonnali felismerés, illetve döntés életet menthet. Az Európai Újraélesztő Társaság (ERC) kidolgozott és elfogadott egy, a laikus segélynyújtókra épülő ellátási folyamatot (BLS-AED), valamint szorgalmazza az automata defibrillátorok elterjedését a nagy tömegeket befogadó közterületeken, illetve a közszolgálatot ellátók körében. Az ellátási folyamat és a defibrillátorkészülék használata egyszerű, korosztálytól függetlenül könnyen megtanulható elemekből épül fel.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 11. váltásának személyi állománya ezeket az ismereteket sajátította el annak érdekében, hogy egy hirtelen bekövetkező, életet veszélyeztető keringésleálláskor hatékony segítséget tudjon nyújtani.

A jelen lévő laikus segélynyújtó által meghozott első döntés életet menthet bármely helyszínen, legyen az egy bevásárlóközpont üzlete, esetleg egy hazai laktanya uszodája vagy valamely műveleti területen lévő munkahely.

Az alapszintű eszköz nélküli újraélesztésről és az automata defibrillátor használatáról szóló foglalkozást az alegység mentőtisztje, Hardi Attila százados (ERC BLS-AED Instructor) vezette. Az ellátási folyamatot a végrehajtó állomány − kortól és nemtől függetlenül − sikeresen elsajátította.

Az életmentésre irányuló alapszintű ismeretek folyamatos felelevenítése nemcsak kiképzési előírás az MH PRT részére, hanem egy létfontosságú cselekvési mód az adott helyzetben, amit akkor is tudni kell alkalmazni, ha az ember adrenalinszintje az eget veri. Bármilyen feladatot is hajt végre a PRT, az egészségügyi személyzet mindig jelen van, hogy ha kell, segítséget tudjon nyújtani. A gyakorlásra azért van szükség, mert az életmentés során az idő és a magabiztosság a legfontosabb tényezők.

1595928974