Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT napirendjén a haiti tragédia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 18. 6:47

Mexikó kezdeményezésére hétfőre összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy a testület vizsgálja meg a földrengés sújtotta Haitin uralkodó helyzetet – jelentette be a mexikói külügyminisztérium. A tárca helyi idő szerint szombaton Mexikóvárosban kiadott közleményében tudatta, hogy a BT-ülést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vezeti majd.

Mexikó, amely a BT nem állandó tagállama, kezdeményezését azzal indokolta, hogy a természeti csapás olyan súlyos következményekkel járt, hogy az szükségessé teszi a nemzetközi közösség fokozott szerepvállalását a karibi országban. Ezt a szerepvállalást pedig a világszervezetnek kellene összehangolnia – vélik Mexikóvárosban.

A vöröskereszt becslése szerint 45-50 ezer halálos áldozatot követelt a Richter-skála szerinti 7-es erősségű keddi földrengés, a haiti kormány szerint a 200 ezret is elérheti a halottak száma.

Haitiba özönlenek a külföldi segélyszállítmányok, de René Préval elnök szombaton elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának összehangolása.

A vöröskereszt helyszíni beszámolója szerint a haiti főváros, Port-au-Prince köztereit ellepik a sebtében felállított ideiglenes alkalmi táborok, amelyek azonban az alapvető higiéniai igényeket sem elégítik ki. Nincsenek sátrak, vagy akár ponyvák. Ugyanakkor emberek tízezrei kényszerültek az utcára, és a szabad ég alatt töltik az éjszakákat. Az emberek elkeseredetten kutatnak élelem után. Az oszlásnak indult holttestekből áradó bűz miatt sokan arcmaszkot viselnek.

CímkékENSZvizsga