Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eredmény, amit nem kell magyarázni

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. június 28. 17:04

Második alkalommal ért el kiváló minősítést a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN). A felkészültségüket bizonyító oklevelet dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka látta el kézjegyével június 28-án, hétfőn, Székesfehérváron.

A 2016 novembere óta működő szervezet legfontosabb feladata a szövetséges erők átcsoportosításának, valamint gyors és hatékony bevetésének elősegítése, illetve a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezőmunkák támogatása. Feladatköréhez tartozik még a NATO nagyon magas készenlétű erőinek és az őket követő egységek fogadása, állomásoztatása és a továbbmozgatásuk támogatása. E negyven fős szervezet - amely szükség esetén további húsz fő bevonásával kiegészíthető – immár második alkalommal ért el kiváló minősítést a Precise Reception 2021 elnevezésű értékelő gyakorlaton.

NFIU HUN 2. értékelő gyakorlatának deklarálása KLAC6038

Az értékelés oklevelének átadóján dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott: a hazánkban települő NATO Erőket Integráló Elem is bizonyítja azt, hogy Magyarország, a Magyar Honvédség elkötelezett a NATO-kötelezettségek teljesítése érdekében. „Nem csak beszéddel, hanem végrehajtással is tudjuk példázni azt, a magyar katona, a Magyar Honvédség felkészült arra, hogy eleget tegyen a kihívásoknak” – mondta.

A vezérőrnagy hozzátette: az eredetileg 2020-ban esedékes, háromévenkénti értékelés a COVID-helyzet miatt tolódott, az idei évre teljesen megújult személyi állománnyal működő szervezet azonban még jobban bizonyított. „2021-ben teljesen újonnan érkezett NATO kollegák csatlakoztak a magyar NFIU-hoz és ennek ellenére kiváló minősítést értek el. Erre szoktuk mondani, hogy ezt nem kell magyarázni, elég az eredményjelző táblára nézni” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka, kiemelve: a magyar katonák benne vannak a NATO élvonalában. Komolyan veszik ezt a munkát, igyekeznek felkészülni arra, hogy amikor nemzetközi mércével mérik őket, akkor ne kelljen szégyenkezni sem nekik, sem a katonai vezetésnek, sem az országnak. „Én hiszek és bízom a magyar katonákban, tudom, ha így készülnek egy nemzetközi megmérettetésre, akkor, ha szükséges, a magyar haza érdekében hatványozottan így lesz” – jelentette ki.

NFIU HUN 2. értékelő gyakorlatának deklarálása KLAC6079

Topor István ezredes, az NFIU HUN parancsnoka beszédében köszönetet mondott a Magyar Honvédség Parancsnoksága kijelölt értékelőinek, valamint az Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokság mentorainak a közös munkáért. Aláhúzta: a tizenkét nemzet alkotta csapat mára egy nagy családot alkot, amelyben nincs kétség az egyének elkötelezettségével kapcsolatban.

Az ünnepségen – amelyen jelen volt Garas László vezérőrnagy, az NFIU HUN korábbi, egyben első parancsnoka is – Topor István ezredes Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagytól vette át a Magyar Honvédség parancsnoka által aláírt okleveleket.