Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió és a NATO Katonai Bizottságának vezérkarfőnökei találkoztak Brüsszelben

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: NATO, EU |  2022. május 20. 13:26

Az Európai Unió és a NATO Katonai Bizottságának vezérkar főnökei tanácskoztak május 18-19-én Brüsszelben. A szerdai napon tartott EU Katonai Bizottsági ülésen dr. Böröndi Gábor altábornagy, katonai képviselő vett részt, míg a csütörtökön tartott NATO Katonai Bizottság ülésén dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka volt jelen.

3e0295e5-8e3d-435e-bbf2-deb7159ca5e7

Az EU Katonai Bizottság vezérkar főnöki szintű ülésen szó volt többek között az Ukrajnát támogató különböző uniós kezdeményezésekről, a katonai közös biztonság és védelempolitikai műveletek és missziók jövőjére gyakorolt esetleges hatásokról is. A tárgyaláson megvitatták a jövőbeli válságokra történő katonai gyorsreagálás létrehozásának lehetőségeit, így azt, hogy miként lehet felállítani egy gyorsreagálású képességet (RDC - Rapid Deployment Capacity).

A vezérkarfőnökök mindezek mellett megvitatták, hogy miként erősítsék meg a NATO-val és az ENSZ-szel és más nemzetközi szervezetekkel történő többoldalú partnerséget, valamint megbeszélték a kétoldalú partnerségek fejlesztésének lehetséges irányait is. Mindezek mellett kiemelt téma volt a közös biztonság és védelempolitikai műveletek, és az EU vezette kiképző missziók helyzete, mint például az EU afrikai, vagy nyugat-balkáni missziói.

220519f-018

A csütörtöki napon került sor a NATO tagállamok soron következő vezérkar főnöki szintű értekezletére, amelyen a Magyar Honvédséget dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte. Az értekezlet első részben Jens Stoltenberg a NATO főtitkára ismertette a szövetség előtt álló fontosabb feladatokat. A vezérkarfőnökök tájékoztatót kaptak az ukrajnai konfliktus aktuális helyzetéről, az ukrán fél részéről felmerült igényekről, a támogatás lehetséges formáiról. Ezt követően Tod D. Wolters vezérezredes a szövetséges hatalmak európai legfelsőbb parancsnoka (SACEUR) fejtette ki a szövetség közép és hosszabb távú katonai berendezkedésére vonatkozó elképzeléseit. A stratégiai környezet megváltozása indokolttá tette, hogy a NATO történetében először meghívják a csendes-óceáni partnereket is, hogy megvitassák a távol-keleti régió aktuális és jövőbeni kihívásait. A szövetség számára kiemelten fontos a katonai eszköztár, a kor követelményeinek megfelelő fejlesztése, amelyet külön szekcióban tárgyaltak meg a tagállamok katonai vezetői, Philippe Lavigne vezérezredes, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) vezetésével.