Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az F-16-oson a sor Indiában

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 10. 10:20

A Lockheed Martin hétfőn az indiai Bangaloréban egyből három F-16-ossal látott neki a próbarepüléseknek, amelyeket az évtized vadászrepülőgép üzletének nevezett MMRCA (medium multi-role combat aircraft ) tender keretében hajtanak végre. A nyertes az indiai légierő elöregedett MiG-21 vadászgépeinek örökébe lép majd.

A repüléseket Bangalore mellett, Jaisalmerből és Lehből hajtják végre, így biztosítva a különböző környezeti körülményeket. Magas hegyvonulatok között, valamint rendkívüli hőség és magas páratartalom mellett kell az F-16-osoknak helytállniuk. A típussal az indiaiak már a felszállás előtt, szeptember 3. és 5. között megismerkedtek, elsősorban az elektronikai hadviselés és a navigációs rendszerek keltették fel az érdeklődést.

A három F-16-os az Egyesült Arab Emirátusok légierejétől, egyenesen Dubaiból érkezett, mivel a legmodernebb F-16-ossal, (Block 60) egyelőre csak az öböl-menti ország rendelkezik. A gépeket Indiában a Lockheed tesztpilótái, illetve USAF pilótái, mérnökei és műszaki személyzete várta.

A felkínált F-16IN fejlettségüket tekintve feltehetőleg túlszárnyalják majd a Block 60-asokat is, a Pakisztán által nemrég vásárolt Block 52 gépeket pedig egyértelműen felülmúlják majd. A F-16IN Super Vipereknek egészen szeptember 18-ig lesz idejük bebizonyítani képességeiket, ami az Egyesült Államokban végrehajtandó éleslövészetre is kiterjed majd.

Mint ismert, India az MMRCA tender keretében 126 vadászgép beszerzését tervezi, amelyből 18 darabot készen vennének át, míg 108-at a HAL gyártana le licensz alapján. A versenyben a Boeing F/A-18 Super Hornetje – amely már augusztus közepe óta repül Indiában – a Dassault Rafale-ja, a Saab Gripenje, az RSzk MiG-35-öse és az EADS Eurofightere vesz részt. Döntés feltehetőleg jövő szeptemberére várható.