Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki vezérkari főnök regionális biztonsági szervezetet hozna létre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 3. 19:46

Regionális biztonsági szervezet létrehozását javasolta Babaker Zebari iraki vezérkari főnök a térség stabilitásának fenntartása érdekében az iráni nagykövettel folytatott megbeszélésén – közölte kedden a bagdadi védelmi minisztérium.

Zebari tábornok néhány hónappal azt megelőzően vetette fel az elképzelést, hogy az arab országba vezényelt amerikai haderő – a tervek szerint – az év végéig távozik Irakból. Áprilisban több amerikai tisztségviselő járt Bagdadban és kérte annak eldöntésére az iraki vezetőket, hogy akarják-e vagy sem az amerikai katonai jelenlét meghosszabbítását.

Zebari tábornok a még május 2-án, hétfőn folytatott megbeszélésen azzal indokolta felvetését, hogy a térség létfontosságú a világgazdaság számára, s bármilyen feszültség külföldi beavatkozás veszélyének tenné ki, a beavatkozás pedig tovább bonyolítaná a térségbeli viszonyokat.

Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának 2003-as megdöntését követően az egyaránt síita többségű Irak és Irán jelentősen megerősítette politikai és gazdasági kapcsolatait.

Az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy Dél-Irakban tevékenykedő síita milíciákat képez ki és lát el felszereléssel.

Zebari tavaly nyáron úgy vélekedett, hogy az iraki biztonsági erők egyelőre nem képesek megvédeni saját országukat, s Bagdadnak 2020-ig szüksége lesz az Egyesült Államok segítségére.