Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli kormány nem foglalkozik Washington véleményével

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 7. 9:25

Felsorakoztak az izraeli kormány miniszterei vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnök ama terve mögött, hogy engedélyezik több száz új lakás megépítését a megszállt Ciszjordániában, dacolva ezzel az Egyesült Államok nyilvános szemrehányásaival.

Netanjahu egy munkatársa pénteken közölte: az izraeli kormányfő hajlandó megfontolni a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének több hónapra történő felfüggesztését, de előbb jóváhagyja több száz újabb lakás építését. Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok még aznap sajnálkozásának adott hangot emiatt. Meglehetősen ritka, hogy Washington nyilvánosan megdorgálja a zsidó államot.

Az izraeli kormány tagjai viszont felsorakoztak a terv mögött. Elijáhú Jisai, az ultraortodox Sasz vallási párt vezetője például a vasárnapi kormányülés előtt úgy nyilatkozott, hogy támogatja az elképzelést, és stratégiai szünetnek nevezte az építkezések esetleges felfüggesztését. A jobboldali Likud párthoz tartozó Jiszráel Kac szállítási miniszter pedig jól átgondoltnak mondta Netanjahu tervét, megjegyezve, hogy nem állapodtak meg az Egyesült Államokkal a telepbővítés befagyasztásáról. Maga Netanjahu nem foglalkozott az üggyel a kormányülésre készített beszámolójában.

Amennyiben Netanjahu koalíciós válságot akart elkerülni azzal, hogy a telepbővítés esetleges lassítását összeköti új lakások felhúzásának engedélyezésével, úgy taktikája a jelek szerint bevált.

Jóllehet az izraeli kormány a béketeremtés érdekében tett engedményként tüntette fel az építkezések felfüggesztésére vonatkozó hajlandóságát, Netanjahu terve semmibe veszi a telepbővítés maradéktalan befagyasztását célzó korábbi amerikai követelést. A tervet élesen bírálták a palesztinok is, akik a befagyasztást feltételül szabják a Netanjahu-kormány hivatalba lépése előtt megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások felújításához. A palesztinok Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk részévé szeretnék tenni.

Izraeli és palesztin tisztségviselők nemrég úgy nyilatkoztak, hogy Netanjahu és Mahmúd Abbász palesztin elnök szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából New Yorkban találkozhat, de a pénteki események miatt Abbász célzott arra, hogy ez meghiúsulhat.

CímkékENSZ