Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli „Vaskupola”

Szöveg: Háború Művészete |  2010. május 17. 12:38

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy az amerikai elnök, Barack Obama a kongresszushoz fordult, egy Izraelnek szánt 205 millió dolláros támogatás jóváhagyása céljából. Az elnök konkrétan az izraeli „Vaskupola” rakétavédelmi rendszert kívánja az összeggel támogatni.

Mi is valójában a „Vaskupola" (Iron Dome) rendszer?

Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems (korábban: Rafael Armament Development Authority) által kifejlesztett „Vaskupola" rakétavédelmi rendszer, a 4-70 km hatótávolságú, nemirányítható harcászati rakéták és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére szolgáló védelmi rendszer.

A komplexum feladata többek között a palesztin fegyveresek által Izraelre kilőtt Qassam (Kassam) típusú nemirányítható rakéták és a BM-21 „Grad" típusú rakéta-sorozatvető által kilőtt lövedékek elfogása és megsemmisítése.

Egy „Vaskupola" egység egy, az Elta Systems (az Israel Aerospace Industries alvállalata) által gyártott, EL/M-2084 típusú, többcélú rádiólokációs állomásból, tűzvezető központból és három indítóállásból áll, amelyek 20 darab Tamir rakétával vannak ellátva. A rakéta hossza 3 m, átmérője 160 mm, tömege 90 kg és egy titkos, csúcstechnológiát képviselő robbanófejjel van felszerelve.

A „Vaskupola" működése alapvetően elég egyszerű. A komplexum kap egy információt az izraeli fegyveres erők korai előrejelző rendszer, szervezetszerű rádiólokációs állomásától a rakétaindítás tényéről. A rakéta pontos azonosítását és röppályájának meghatározását az EL/M-2084 típusú rádiólokációs állomás hajtja végre. A cél elfogásakor a komplexum végrehajtja a Tamir rakéta indítását, amely az ellenséges lövedéket röppályájának legmagasabb pontján megsemmisíti. A megsemmisítést azért a röppálya legmagasabb pontján hajtják végre, hogy amennyiben a rakéta kémiai vagy biológiai harcanyagot hordoz, ezzel is csökkentsék a lehetséges szennyeződés mértékét.

A cél felderítése után annak befogása és az elfogó-rakéta indítása között eltelt idő egy másodpercet vesz igénybe.

 

Információk szerint a Tamir rakéta sebessége többszöröse a Qassam – 300 m/s – sebességének.

Egy Iron Dome egység egy városnyi területet – mintegy 150 km2 – képes megvédeni, 15 km-es körzetből kilőtt rakétákkal szemben. A megvédeni kívánt terület nagysága nőhet, amennyiben az ellenséges rakétákat nagyobb távolságból indítják.

Egy Tamir elfogó-rakéta ára mintegy 45 ezer dollár, amelyet a fejlesztők csökkenteni szeretnének, mivel az Iron Dome rendszernek közel ezer Qassam rakétát kell(ene) megsemmisítenie, amelynek ára összehasonlítatlanul alacsonyabb mint a Tamiré.

A Vaskupola létrehozásának története

Az Iron Dome rendszert 14 pályázatból választotta ki az izraeli védelmi minisztérium 2007 februárjában. 2007 decemberében az izraeli kormány 230 millió dollárt hagyott jóvá a Rafael Armament Development Authority számára az Iron Dome fejlesztésére és gyártására, amit első sorban a gázai szektor körzetében, majd a későbbiekben a libanoni határmentén. Az első tervek szerint a rendszer 2011-ben kellene, hogy rendszerbe álljon. A 2007-ben végrehajtott kísérletek során az Iron Dome sikeresen semmisített meg Qassam típusú rakétákat és a BM-21 „Grad" által kilőtt 122 mm-es lövedékeket. Az Iron Dome kísérletei, modellezések azt mutatták, hogy a rendszer 90 %-os hatékonysággal képes az ellenség által kilőtt egyes rakéták és rakétacsoportok megsemmisítésére bármilyen meteorológiai viszonyok között.