Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a tölgyfa tuskójában

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 17. 13:43

A 19. héten, azaz május 10–16-a között 77 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 811 bejelentést kaptak.

Május 10-én a Somogy megyei Nagybajomból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a 61-es számú főút mellett, a vízelvezető árok takarítása közben egy, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy M–13-as típusú, szovjet gyártmányú rakéta harci részét találták meg, amely azonban nem tartalmazott gyújtószerkezetet. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Május 11-én a Bács-Kiskun megyei Soltvadkertre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a helyi szemétlerakóban világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr egy 152 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátból készített szükségbombát talált. Az AO–50 típusú bomba gyújtószerkezet nélkül került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben felrobbantottak.

Ugyanezen a napon a Somogy megyei Belegről is kaptak egy érdekes bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei. A település külterületén fakitermelést végző munkások ugyanis egy világháborús gránátot találtak az egyik kivágott tölgyfa tuskójában. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr is meghökkent a látottakon, hiszen a gránát nem volt kilőtt, és stabilizátorral felfele állt a fában, teljesen körbenőve. A tűzszerészek azt feltételezik, hogy a háború idején a fának még több ága volt, amelyek közé tették be a katonák a gránátot, az elmúlt évtizedekben azonban a fa törzse összenőtt, így rejtve el a veszélyes szerkezetet. A 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavető gránátot egyébként több helyen is megsértették a favágás közben, szerencsére azonban nem robbant fel. A szerkezet annyira beágyazódott a fa testébe, hogy a tűzszerészek is csak a facsonk szétrobbantásával tudták kivenni onnan. A sérült gránátot ezt követően a helyszínen megsemmisítették.

 

Május 14-én a Komárom-Esztergom megyei Dorogra vonultak ki a tűzszerészek, mivel az Aranyhomoki dűlőben, az egyik hétvégi háztól alig harminc méterre, földmunkálatok közben egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló aknavetőgránát került elő. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Kálózon, egy Kossuth utcai építkezésen bukkantan világháborús robbanószerkezetekre. A megjelölt helyszínen a Szabó Tamás törzsőrmester vezette tűzszerész járőr egy német gyártmányú, kézi páncéltörő eszköz fejrészét, egy 76 milliméteres repeszlőszert, valamint egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyeket a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Szintén május 14-én a Fejér megyei Csákvárról jelezték telefonon a tűzszerész ügyeletnek, hogy a településen átmenő főút és Dobogókő utca kereszteződésében, földmunkálatok közben egy világháborús kézigránátot találtak, melyet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Május 14-én a Veszprém megyei Papkeszin is akadt dolguk a tűzszerészeknek, hiszen a Séd csatorna partján, a híd bal oldalán, a meder tisztítása közben egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.