Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háború, Taszár, szarvaspörkölt

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 17. 11:34

Ünnepélyes keretek között adták át a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Kötelékrepülés 2010 nevű, regionális hadtörténeti középiskolai verseny díjait. A múzeum főigazgatója és az Aranysas főszerkesztője által meghirdetett pályázat nyertesei a svéd légierő repülőgépével repülhettek, majd a Taszári Helytörténeti és Repülő Múzeumban tehettek látogatást.

Tőrös István, az Aranysas és a Magyar Honvéd főszerkesztője lapunknak elmondta: a verseny célja az volt, hogy a résztvevő fiatalok felkutassák, és jobban megismerjék lakóhelyük második világháborúval kapcsolatos hadtörténelmét, ezzel is hozzájárulva történelmi ismereteik bővítéséhez.
„A vetélkedőn 10 tanuló és két felkészítő tanár alkotott egy-egy csapatot. A verseny első részében lakhelyük térségéről egy-egy értekezést írtak a 65 évvel ezelőtti háborús eseményekkel kapcsolatban – az értékelés során fontos szempont volt, hogy az írás személyes benyomásokat, emberi történeteket is tartalmazzon", hangsúlyozta a főszerkesztő.

Mint megtudtuk, a vetélkedő második feladata szerint a diákoknak el kellett látogatniuk a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba, ahol a Piavétól a Donig, Dontól a Dunáig című tárlatot kellett alaposan megvizsgálniuk: a pályázat feladatlapját ugyanis a látottak alapján tudták megoldani.
„A fiatalok kaptak egy kérdésekből álló füzetet, melynek kérdéseit pontosan meg kellett válaszolniuk", hangsúlyozta Tőrös István. A tárlat megtekintése során a versenyzők olyan kérdésekre kaphattak választ, mint például hogy hol állították ki 1945. március 25-én Fejér László igazolványát, vagy, hogy mire nyomtatták az amerikai pilóták térképét.

 

Pénteken, a díjátadó ünnepségen Dr. Holló József nyá. altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója értékelte a pályamunkákat, majd kihirdette a nyerteseket.

A vetélkedő negyedik és ötödik helyezettje speciális múzeumlátogatást és fegyverbemutatót nyert, míg pályázat második és harmadik helyezettjei a múzeum által felajánlott könyvcsomaggal térhettek haza. Az első helyezett igazán különleges díjat kapott: a nyertes csapat a svéd légierő SK 61-es kiképzőgépével repülhetett Somogy megye felett, majd a repülés után finom szarvaspörköltet fogyaszthatott el.
A nyertes Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium – amely A Budai Vár és Környéke Budapest ostroma során címmel adott be pályázatot – a kaposújlaki repülés után még egy meglepetésben részesült: a házigazdák a Taszári Helytörténeti és Repülő Múzeumban megtekintését is felajánlották a diákoknak. Az egykori amerikai templomban kialakított tárlaton minden megfogható, így az elmúlt 60 év relikviái, túlélőkészletek, szimulátorok, katapultülések testközelből tekinthetők meg.