Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az önkéntes katonai szolgálat egyedülálló lehetőség a munkaerőpiacon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Szidor Viktória tartalékos százados |  2023. március 1. 12:24

Egyedülálló lehetőséget kínálunk a munkaerőpiacon, az önkéntes szolgálatban ki lehet próbálni a katonaéletet – fogalmazott Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka március 1-jén, szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

oksznyito

Az alezredes elmondta: minden vármegyében van toborzóiroda, és évente több száz rendezvényen jelenik meg a Magyar Honvédség. Bár 18-tól 65 éves korig lehet jelentkezni, most az elsődleges célcsoport a fiatal korosztály, hiszen „a Magyar Honvédség már high-tech hadsereg, 21. századi haditechnikai eszközökkel, és a virtuális világban nevelkedett fiatalok könnyebben megtalálják az összhangot egy olyan több tíz tonnás mozgó számítógéppel, mint például a Leopard harckocsi" – magyarázta Durgó Tamás alezredes.

oksz1

Hozzátette, bármilyen iskolai végzettséggel, bármilyen szakmából érkezőnek tud feladatot, szolgálati lehetőséget adni a honvédség, és nemcsak a férfiakat várják, hanem „a kalandvágyó" hölgyeket is.

Az alapkiképzés időtartam öt hét. A rendszer tavaly szeptembertől egységes lett, így a jelöltek sokkal hamarabb kerülnek be, ráadásul a lakóhelyükhöz a legközelebb – hangsúlyozta a parancsnok. Közölte: minden vármegyében indul alapkiképzés, minden hónapban több száz bevonuló van.

„A tartalékos forma sokkal lazább kötelék, mint a hivatásos szolgálat, ezt munka vagy tanulmányok mellett is lehet folytatni, sőt, ha valaki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, akkor a honvédség igyekszik a kiképzést és a szolgálatot az iskolai elfoglaltságaihoz igazítani" – fejtette ki Durgó Tamás alezredes.

Hozzátette, hogy, aki megismerkedett a tartalékos formával, az választhatja később a szerződéses hivatásos formát. Tavaly több mint négyszázan döntöttek így.

Az alezredes arról is tájékoztatott, hogy az érdeklődők az iranyasereg.hu karrieroldalon teljes körű tájékoztatást kapnak. Mivel minden hónapban van bevonulás, bármikor fel lehet keresni a toborzóirodákat.

oksz2

Az alezredes kitért arra is, hogy a Honvéd Kadét Programhoz már több mint százhúsz középiskola csatlakozott, és több mint hatezer diák van a kadétrendszerben. Ők ösztöndíjat kapnak, valamint katonai alapismeretekkel bővül a tudásuk. Közülük aztán sokan jelentkeznek a katonai tanintézményekbe – tette hozzá.

A Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában Durgó Tamás alezredes arról is beszélt, hogy már 11 500 feletti a tartalékos állomány létszáma, 2030-ra a cél 20 000 fő. Az önkéntes katonai szolgálatra folyamatosan hívják be a tartalékosokat, mindig konkrét feladatra, ez lehet például határvédelem vagy mint a járvány idején, kórházszolgálat – részletezte a parancsnok. Megjegyezte, mindig megkérdezik az önkéntest, tudja-e vállalni a feladatot, hiszen ez rugalmas szolgálat.

Március 13-án indul a legközelebbi kiképzés, erre március 3-ig lehet jelentkezni, de a toborzás folyamatos – mondta Durgó Tamás alezredes.