Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Önkéntes Katonai Szolgálatot vállalók is segítenek az oltópontokon

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred |  2021. december 3. 17:59

Szeptember 15-én országszerte elindult a Magyar Honvédség új szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred nyíregyházi székhelyű 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljánál jelenleg harmincegyen vesznek részt a képzésen.

IMG_20211102_114859

Október végén az újdonsült honvédek elméleti és gyakorlati vizsgán adtak számot az addig megszerzett tudásukról. A vizsga olyan összetett feladatokat tartalmazott (fegyverismeret, katonai térképészet, harcászat, egészségügyi ismeret, vegyvédelmi ismeret), melyek készségszintű elsajátítása nélkülözhetetlen és alapvetően szükséges egy katona számára. Azonban nemcsak kiképzéseken vesznek részt, hanem jelenleg az oltópontokon is segítenek.

A november 22-én indult oltási akcióhéten a zászlóalj közel harminc Önkéntes Katonai Szolgálatot vállaló katonája is támogatja az egészségügyi dolgozók munkáját a megye hat kórházában: Nyíregyházán, Nyírbátorban, Nagykállón, Vásárosnaményban, Mátészalkán és Fehérgyarmaton. Részt vesznek a logisztikai feladatokban, a betegek testhőmérséklet mérésében, a betegkísérési és adminisztrációs feladatokban, ami nagy segítséget jelent az intézményeknek.

Oltópont_szekesztett

Rimóczi Csaba Sándor közkatona ősszel került a Magyar Honvédség kötelekébe. Azért jelentkezett az Önkéntes Katonai Szolgálatra, mert jó lehetőséget látott benne, hogy a pluszpontok révén a későbbiekben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytathassa tanulmányait. A kiképzések közül legjobban a harcászati foglalkozások tetszettek neki. Hosszú távú tervei között szerepel a négyéves egyetem elvégzése után logisztikusként szolgálni a hazát.

Furár Richárd főtörzsőrmester kiképzőként dolgozik az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál. A szolgálatot vállaló katonákról elmondta, hogy nagyon motiváltak és többeknek hosszútávú tervei vannak a honvédségi pályán.

1

Az Önkéntes Katonai Szolgálat bevezetésével elsősorban azokat a fiatalokat szólította meg a Magyar Honvédség, akiket nem vettek fel felsőoktatási intézménybe, vagy kénytelenek voltak egy időre tanulmányaikat szüneteltetni. A jelentkezők így lehetőséget kaptak, hogy megismerjék és kipróbálják a katonai szolgálatot, stabil keresetet és megélhetési alternatívát kínálva részükre. Szolgálatukért hat hónap után 32 pontot, egy év után 64 pontot kaphatnak a következő felvételi eljárás során. A katonai szolgálat újabb ciklusa 2022. év elején indul újra.

0W0A2337