Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itthon az utolsó H145M

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 3. 18:46

December 3-án délután szállt le az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison az utolsó, a huszadik magyar H145M többcélú könnyű helikopter. A forgószárnyas fogadásán részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

H-145M_flotta_utolso_darabjanak_erkezese_Szolnok_20211203_04 copy

A D-HADO ideiglenes német lajstromjelet viselő helikopter a hivatalos hatósági átvételi folyamatok után 05-ös oldalszámmal áll majd hadrendbe Szolnokon. Az Airbus Helicopters Donauwörth-ben működő repülőteréről induló, majd Wiener Neustadt-ban üzemanyagutántöltésre leszálló H145M-et Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka „hozta haza”, aki szintén elvégezte a modern helikopter irányításához szükséges átképzést.

A Szolnokra érkezett 05-öst – a repülőhagyományoknak megfelelően – a tűzoltójárművek vízágyújával „épített” diadalív köszöntötte. A gépet és hajózóit fogadó dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy hangsúlyozta: a mai nappal a XXI. századi színvonalat képviselő helikopterek flottája teljessé vált. A már Szolnokon dolgozó H145M-ek már közel 5200 repült órát teljesítettek eseménymentesen: ez a szám is azt mutatja, hogy a pilótáink végre meg tudják repülni azt az éves óramennyiséget, amely nem csak a szinten tartáshoz, de a folyamatos fejlődéshez is elegendő.

H-145M_flotta_utolso_darabjanak_erkezese_Szolnok_20211203_15 copy

Ilyen sok, de ilyen modern helikopterrel sem találkozhattak elődeink Szolnokon, emelte ki Koller József dandártábornok. Az egész régióban nincs húsz olyan modern helikopter, mint a magyar H145M-ek. A gépek ugyan itt szolgálnak, de nem a szolnokiak kapták és nem is a katonák: egész Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálják.

Nehéz leírni vagy elmondani azt az élményt, amit egy pilóta él át, amikor helikopterével átrepül a téli Alpok felett. Persze a munka javát a modern műszerparkkal felszerelt H145M robotpilótája végezte, de a Wiener Neustadt-ban végzett leszállásnál a pilóták is besegítettek.

H-145M_flotta_utolso_darabjanak_erkezese_Szolnok_20211203_21 copy

A mai nap ugyan egy nagy mérföldkő, de holnap ugyanúgy folytatódik a repülés, a képzés. 2023-tól pedig már a „nagytestvérek”, az új H225M szállítóhelikopterek is megérkeznek, s az erre történő felkészítések már most is zajlanak.

Kapcsolódó cikkek