Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz duma ratifikálta az új START-szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 26. 6:58

Az orosz állami duma kedden ratifikálta a hadászati támadófegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződést. A ratifikációs törvényt 350 igenlő szavazattal, 96 ellenszavazattal és egy tartózkodással hagyta jóvá az orosz parlament alsóháza harmadik olvasatban. Ellene szavazott a kommunista párt és a liberális-demokrata párt.

Az orosz ratifikációs törvényhez csatolt kiegészítések értelmében a szerződés teljesítésének feltétele egyebek mellett az, hogy megfelelő szinten tartsák az orosz hadászati nukleáris erőket Oroszország biztonságának garantálása érdekében, egyebek mellett a rakétapajzson való áthatolásra alkalmas új fegyverek kifejlesztése, kikísérletezése, gyártása és telepítése révén.

A törvény emellett felszólít a nukleáris elrettentő erő harckészségének fenntartására, figyelembe véve a stratégiai helyzet alakulását, valamint a szükséges tudományos-kutató és kísérleti-konstruktőri bázis fenntartására és fejlesztésére.

A jogszabály a hangsúlyt „a hadászati támadó és a hadászati védelmi fegyverek beszámítása közötti összefüggésre" helyezi. Felsorolja azokat a körülményeket, amelyek esetén Moszkva felmondhatja a szerződést: ezek között szerepel az az eset, ha az Egyesült Államok lényegesen megsértené az új szerződésben vállalt kötelezettségeit, olyan módon, hogy az az orosz nemzetbiztonságot fenyegető veszély kialakulásához vezet, illetve ha az Egyesült Államok, más állam, vagy államok csoportja olyan rakétavédelmi rendszert telepítene, amely csökkentené az orosz hadászati nukleáris erők hatékonyságát.

Az orosz kormány köteles lesz évente tájékoztatni a parlament két házát a szerződés teljesítésének menetéről.

Az állami duma ugyanakkor nyilatkozatban szólította fel a többi nukleáris hatalmat a nukleáris fegyverek korlátozásának és csökkentésének folyamatához való csatlakozásra.

A szerződést 2010. április 8-án írta alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök Prágában.

A szerződés az 1991-ben aláírt START-I. és a hadászati támadó potenciálokról 2002-ben kötött szerződés (SORT, más néven: Moszkvai Szerződés) helyébe lép. A START-I. 2009. december 5-én járt le, de a felek vállalták, hogy a START-III. életbelépéséig kötelezőnek tekintik a START-I. előírásait.

Az amerikai fél közvetlenül karácsony előtt ratifikálta a szerződést.