Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ország legjobb nevelőedzőit díjazták

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Nagy Gábor |  2024. június 12. 14:11

„Van már felnőtt és utánpótlás edzői kiválósági program, a nevelőedzők elismerése viszont mostanáig váratott magára. Ők azok, akik megszerettetik a sportot a gyerekekkel és oroszlánrészt vállalnak nevelésükben” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Másodszor díjazták a legfiatalabb korosztály edzőit a Magyar Sport Házában június 11-én.

2024_06_magyar_sportok_haza_neveloedzok_kituntetese_NG (8)

Ettől az évtől erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek a kiskorú sportolók nevelőedzői Magyarországon. A 250 ezer forint értékű elismerés névadója Gerevich György, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó néhai mestere. A díjat idén másodszor ítélte oda a tárca a Nemzeti Sportügynökséggel, a Sportszervezetek Országos Szövetségével és a Magyar Edzők Társaságával közösen. A díjazottakat egykori tanítványaik kísérték el a fővárosba, ahol a sportért felelős államtitkár személyesen adta át a kitüntetéseket.

„A nevelőedzők alakíthatnak ki a gyerekekben életen át tartó kötődést a sporttal. Ugyan az iskolások többségéből nem lesz versenyző, de fontos, hogy helyes értékeket kapjanak és sportos felnőtté váljanak, hiszen így válhatunk sportnemzetből sportoló nemzetté. Éppen ezért tüntetjük ki az ország legkiválóbb nevelőedzőit. Menjen híre annak, hogy milyen jó és milyen fontos ezt a pályát választani ma hazánkban” – mondta dr. Schmidt Ádám nyitóbeszédében.

2024_06_magyar_sportok_haza_neveloedzok_kituntetese_NG (13)

„Egykori tornatanáraim, a jelenleg Grosics Gyula Katolikus Sport Általános Iskola néven működő intézmény pedagógusai, egész életemre meghatározták, hogy sportszerető ember legyek” – erősítette meg az államtitkár szavait Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke. „A nevelőedzők munkája a kisgyerekek iránti szeretetre és az odafigyelésre épül, hiszen ők még meg se tudják fogalmazni magukban, hogy pontosan milyen szinten szeretnének felnőttként sportolni. Ezért beszélünk Magyarországon nem közoktatási, hanem köznevelési rendszerről.”

„Az 1961 óta létező mesteredző fokozat, az utánpótlásszintű és felnőtt trénerek havi és éves elismerése mellett a nevelőedzők kitüntetésével vált teljessé a szakma megbecsülése. Mára több mint 800 edző szerepel különböző kiválósági programokban” – jegyezte meg Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke. „Munkájuk megkerülhetetlen, hiszen a XXI. század fiatal generációit kell minden nap lecsábítaniuk edzésre és megszerettetni velük a sportot, később pedig a világ élvonalába küldeni közülük a legtehetségesebbeket.”

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutónk személyes tapasztalatával erősítette meg a törekvés helyességét, majd a kiválasztás nehézségéről beszélt. „Rengeteg kiváló, egy élet munkáját felsorakoztató pályázatot kaptunk, amik közül nem volt egyszerű kiválasztani a díjazottakat. Remélem, hogy a mai átadó megerősíti az önök és kollégáik motivációját mindennapos munkájukban” – fogalmazott a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese.

2024_06_magyar_sportok_haza_neveloedzok_kituntetese_NG (34)

2024-ben már második alkalommal adományoztak három kiváló szakembernek Gerevich György Nevelőedzői Díjat. Elsőként Bakosi Béláné Szenczi Erika atlétaedző, korábbi válogatott távolugró vehette át az elismerést. Az 1984 óta Nyíregyházán tevékenykedő tréner és tanár tanítványai szinte minden évben versenyeket nyernek. Jelenleg több mint 50 fiatallal foglalkozik, akik saját bevallásuk szerint mesterük játékos módszerein keresztül szerették meg az atlétikát. Köszöntéséhez a kezei alatt nevelkedő Helebrandt Máté, magyar bajnok és olimpikon gyalogló csatlakozott.

Pap Ferenc ceglédi birkozóedző 1996-ban kezdte pályáját. Első csapatában rögtön egy későbbi olimpiai bajnokkal, Lőrincz Tamással foglalkozhatott, akihez később olimpiai ezüstérmes öccse, Viktor is csatlakozott. Tanítványai mesterük technikai felkészítésben nyújtott szerepét hangsúlyozzák, de a ceremónián a 2021-es olimpiai győztes kiemelte Pap Ferenc testvére, a szintén edzőként tevékenykedő Pap Attila szerepét is.

A harmadik díjazott Puskás Jenő, a Ferencváros tornászedzője, korosztályos szövetségi kapitány lett, aki nem pusztán a versenyzők, hanem az edzők kinevelésére is különös figyelmet fordít. A tornához különös fegyelem kell, vallja, így ezt az elvet követi edzéseken, amit egykori mesterétől, a debreceni Szabó Györgytől vett át. Az ünnepségen Rácz Attila, a KSI torna szakosztályának vezetője, korábbi magyar bajnok méltatta.