Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA és Franciaország folytatja misszióját Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 23. 8:26

Az Egyesült Államok és Franciaország a továbbiakban is együtt munkálkodik az afganisztáni nemzetközi katonai szerepvállalás megvalósításán – egyezett meg január 21-én, szombaton Washingtonban az amerikai és a francia külügyminiszter.

Hillary Clinton részvétét fejezte ki Alain Juppével tartott sajtóértekezletén amiatt, hogy egy afgán katona négy francia katonát ölt meg pénteken. Az ügy miatt Párizs fontolóra vette, hogy idő előtt hazahívja csapatait a közép-keleti országból.

A két tárcavezető azonban megegyezett abban, hogy mindkét ország az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőben (ISAF) résztvevő partnereivel folytatja küldetését.

Franciaország jelenleg 3600 katonát állomásoztat Afganisztánban (négyszázat már októberben kivontak), ahol a 130 ezer fős NATO-kontingens kétharmadát az Egyesült Államok adja. A franciák jelentős szerepet vállalnak az afgán hadsereg kiképzésben, amelynek a NATO-erők 2014-re tervezett teljes kivonása után kell átvennie az ország ellenőrzését.

A pénteken megölt áldozatokkal 82-re emelkedett az Afganisztánban elesett francia katonák száma azóta, hogy a nemzetközi erők 2001 végén megkezdték hadműveleteiket az országban.

Gérard Longuet védelmi miniszter szombaton Agganisztánban úgy nyilatkozott, hogy a francia katonák afganisztáni szerepe változatlan marad, egy stabil (fegyveres) erőt kell létrehozniuk az ázsiai országban. A pénteki támadásról szólva kijelentette, hogy a tettes egy tálib volt, aki már jó ideje beszivárgott az afgán hadsereg soraiba.

A francia védelmi miniszter január 22-én, vasárnap az afgán elnökkel, annak védelmi és belügyminiszterével, valamint az ISAF parancsnokával, John Allen tábornokkal és Olivier Bavinchove vezérkari főnökkel folytat megbeszélést. Térgyalásait követően számol be Nicolas Sarkozy elnöknek arról, hogy mennyire megbízható garanciákat kapott tárgyaló partnereitől a francia katonák védelmére. Az elnök még pénteken leszögezte: ha a francia kontingens biztonsági körülményei nem lesznek elégségesek, felvetődik a kérdés a csapatok idő előtti kivonásáról.