Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

BAJA tűzszerész járőrhajó

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 6. 13:16

A közelmúltban került megrendezésre a 8. Közép-Európai Védelmi Felszerelés és Repülési Szakkiállítás, ahol a hadászat szerelmesei több – a Magyar Honvédségben rendszeresített – technikai eszközt is megtekinthettek. Alábbi összeállításunkban éppen nekik, illetve minden egyéb érdeklődőnek gyűjtöttük össze a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeit.

A tűzszerész járőrhajó rendeltetése a vízi tűzszerész biztosítás feladatainak ellátása, a robbanószerkezetek hatástalanításával biztosítani a vízi közlekedés biztonságát, megóvni az állampolgárokat, a nemzetgazdaság termelőeszközeit és infrastruktúráját a véletlen robbanásokból eredő balesetektől.

A nagy mozgékonyságú, kis merülésű hajó kirendelésével biztosítható a tűzszerész járőr rövid időn belül történő helyszínre érkezése, folyamrendészeti feladatok ellátásával a helyszínen biztosítható a tűzszerész járőr, valamint a tűzszerész búvárok zavartalan tevékenysége.

A hajóra szerelt daru képes robbanótestek kiemelésére 250 kg-ig. A kiemelt robbanószerkezetet a hajó a biztonsági rendszabályok betartása mellett képes a helyszínről elszállítani.
Fő tevékenysége mellett a hajó alkalmazásra kerül még hajózható vízi utak aknavédelmének biztosítására, folyami műtárgyak úszóaknák elleni védelmére, folyamrendészeti feladatok ellátására, hajózóút felderítésre, információgyűjtésre robbanószerkezetekről, hajókaravánok aknaveszélyes területen történő átvezetésére valamint deszant feladatokra.

Technikai adatok:

Tömeg: 10 t

Hossz: 13,4 t

Szélesség: 3,8 m

Fixpont magasság: 2,6 m

Személyzete: 4 fő (hajóparancsnok, kormányos, aknász, gépész)

Deszantképesség: 12 fő

Fő gépek teljesítménye: 2 x 190 LE

Max. fordulatszám: 3500 ford/perc

Max. sebesség: 40 km/h

Fogyasztás: 30 l/üzó

Üzemanyag készlet: 500 liter

Hatótávolság: 250 km

Daru terhelhetősége: 250 kg