Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baráti fogadtatás

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 23. 9:20

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) állománya és családtagjai tettek látogatást a székesfehérvári Városházán, május 22-én, hétfőn. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a közösségépítés fontosságáról beszélt a katonák és katonacsaládok tiszteletére rendezett, alapvetően kapcsolatépítő szándékkal megrendezett fogadáson.

19_HSZ6650

Magyarországon 2019-ben született kormánydöntés a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállításáról. A döntés mögött elsősorban az a katona-szakmai megfontolás húzódott meg, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) keleti szárnyán egyedül régiónk nem rendelkezett NATO-vezetési elemmel. Horvátország, Szlovákia és Magyarország végül azzal a szándékkal kezdeményezte a hiánypótló vállalást, hogy hozzájáruljon a NATO általános képességeihez, erősítse a regionális biztonságot és tényleges elrettentő erőt képviseljen a Szövetség keleti szárnyán. A hadosztály-parancsnokság felállításáról szóló egyetértési megállapodás 2020 márciusában történt aláírásának eredményeként a parancsnokság nemzetközi katonai szervezetként Székesfehérváron jött létre. Az HQ MND-C-t végül 2022. május 3-án aktiválták a NATO Haderőstruktúra részeként.

„Nagy öröm, hogy megmutathatjuk a várost, ahol szolgálnak, mert számunkra rendkívül meghatározó és fontos, hogy itt vannak a városunkban” – ezekkel a meleg szavakkal köszöntötte dr. Cser-Palkovics András az HQ MND-C állományát és családtagjait a tiszteletükre rendezett fogadáson. Ezt követően a polgármester a Géza fejedelem által, 972-ben alapított egykori koronázóváros ezeréves történetét, majd a Városháza három részből álló történelmi épületegyüttesét mutatta be a mintegy kilencven külföldi és magyar vendégnek, akik közül többen – az invitálásnak megfelelően – házastársukkal, kamasz- vagy karon ülő gyermekeikkel érkeztek.

04_HSZ6407

„Büszkén mondjuk, hogy Székesfehérvár történelmi város, de egyben katonaváros is. Városunk katonai szervezeti egységeknek is helyet adott az elmúlt évszázadokban, többnek központja is volt a történelme során, miközben sok másik európai városhoz hasonlóan az első és második világháborúban jelentős áldozatokat szenvedtünk el. A második világégés idején sokszor cserélt gazdát a város, többször ment át rajta a font, ezért számtalan épületünk elpusztult. Két nagy katonai sírkert található a városban: a német katonai temető mellett szovjet katonatemetőnk is van” – ismertette a katonai vonatkozásokat a városvezető az HQ MND-C tíz különböző nemzetiségből érkezett képviselőinek a Városháza dísztermében. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: számos katonai emlékmű, katonai témájú szobor lelhető fel a városban.

„Mindannyian tudjuk, hogy a közép-európai népek sokat szenvedtek a közelmúlt történelmében. Székesfehérváron sokáig állomásoztak szovjet csapatok, aminek nem igazán örültünk, annak viszont annál jobban, hogy a szövetségi rendszer két parancsnoksággal is jelen van a városban. Annak pedig külön örülünk, hogy komoly magyar katonai egységeknek is helyet adhatunk” – tette hozzá a város polgármestere. „A városvezetés és a székesfehérvári lakosok is fontosnak tartják, hogy ne csak a katonaemberre, hanem a katona családjára is gondoljunk. Közös célunk, hogy a máshonnan érkezettek is jól érezzék magukat városunkban” – szögezte le.

Az előadás után dr. Cser-Palkovics András kötetlen beszélgetést folytatott az HQ MND-C katonáival és hozzátartozóival. A gesztusértékű látogatás első üteme a Városházán történt részletes körbevezetéssel, majd a főépület előtti csoportképkészítéssel ért véget.

09_HSZ6492

Az HQ MND-C megjelent állománya ezt követően magyar és angol nyelvű vezetéssel körbejárta Székesfehérvár legfontosabb történelmi nevezetességeit – köztük az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén létesített Középkori Romkertet, a négyéves rekonstrukció után 2022-ben átadott barokk Szent István-székesegyházat és a város egyetlen épen maradt gótikus műemlékét, a Szent Anna-kápolnát – a belvárosban.

Székesfehérvár polgármestere érdeklődésünkre elmondta: „tudjuk, hogy ez egy történelmi város, ahol a katonáknak mindig megvolt a helye. Szerencsére ez nem csak a múlt, hanem nagyon is a jelen. Büszkék vagyunk valamennyi katonai szervezetre, amelyik Székesfehérváron dolgozik. Ez egyaránt igaz a magyar katonai szervezetekre, de a NATO szervezeteire is. Éppen ezért szeretnénk elérni, hogy azok a katonaemberek és családjaik, akik itt teljesítenek szolgálatot, bármennyi ideig is vannak itt, érezzék jól és otthon magukat a városunkban.” A városvezető hozzátette: „a parancsnok és a parancsnokhelyettes, illetve a városvezetés között szoros a kapcsolat, de az állománnyal ritkábban tudunk találkozni, elsődlegesen csak hivatalos keretek között. A mai esemény gesztusértékű volt: megkezdődött a kötetlen kapcsolat kialakítása.”

A látogatáson részt vett Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C horvát parancsnoka és szlovák helyettese, Tibor Králik dandártábornok is.