Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsengettek a szentesi Katonasuliba is

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna fõhadnagy |  2010. október 1. 5:31

Az idei tanév kezdetének egyik újdonsága máris beszédtéma a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközép- és Szakiskolában. A Katonasuli program kezdete óta megfogalmazódott az igény Szentesen, hogy a városban állomásozó alakulat és a város középfokú oktatási intézményei a program keretein belül alakítsanak ki egy együttműködést.

Ez az együttműködés tervezhetőbbé teszi tanuló ifjúság pályaválasztását, illetve az önkéntes katonai pályát választók utánpótlásában is szerepet vállal. Az idei tanév kezdete előtt, augusztus 26-án ez az igény konkrét megállapodást eredményezett. Ezen a napon Pintér Etelka a Zsoldos Ferenc Szakközép- és Szakiskola igazgatója, Nyers József mk. ezredes a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka és Lőrincz Gábor a Honvéd Rákóczi SE elnöke háromoldalú megállapodást írt alá, a Katonai Alapismeretek tantárgy oktatásáról.

Annak ellenére, hogy nem ez az első alkalom, amikor a Magyar Honvédség egy alakulata szerepet vállal a programban, a mostani együttműködés mégis új és a maga nemében egyedülálló. Egyrészt ezért, mert az iskola és az alakulat megállapodását kiegészíti a Honvéd Rákóczi Sportegyesület, amely önvédelmi ismeretek oktatásán túl, kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra nevelésre, illetve a különböző sportágak megismerésére is. Egyedülálló továbbá az a rendszer is, hogy a Katonai Alapismeretek tankönyv feldolgozása az alakulat aktív szolgálatot teljesítő katonái segítségével történik.

1595907982
 

Az iskola részéről a legfőbb elvárás a katonai pályára történő irányítás, míg az alakulat az önkéntes szolgálatot vállalók utánpótlásában bízik. Természetesen várakozással tekintenek a programra a diákok is, akik kihívást és lehetőségeket látnak a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségben. A szülők többsége, a széleskörű ismeretszerzésen túl, leginkább a pályakezdés, az önálló élethez vezető út első lépéseinek lehetőségét látja a programban.