Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beengedi Mianmar a külföldi segélyszervezeteket

Szöveg: MR/honvedelem.hu |  2008. május 24. 8:09

Három és félmillió ember várja a segítséget Mianmarban és lehet, hogy most el is jut hozzájuk a segítség. Kétórás tárgyalás után az ENSZ főtitkára elérte, hogy a katonai rendszer vezetője beleegyezett: beengedik az országba a külföldi segélyszervezetek embereit függetlenül attól, hogy melyik nemzethez tartoznak.

Mindez jól hangzik, de minden azon múlik, hogy mi lesz ebből az ígéretből. Eddig már több mint 130 ezer a halottak száma és még jóval több is lehet, ha nem jut el a túlélőkhöz a gyógyszer és az élelmiszer. Érdekes, hogy a katonai rendszer hozzájárult ahhoz, hogy repülőgépek segítséget hozzanak, de külföldi hajókat nem engednek be a kikötőbe. Miért? Mert a vezetők félnek. Irak megszállása után attól tartanak, hogy az ő rendszerük lehet a következő. Ezért is költöztették el a fővárost a tengerparttól messze a dzsungel kellős közepébe. Ahol jobban lehet védekezni egy esetleges invázió ellen.

Sarközy francia elnök mélységesen sajnálja, hogy nem juthat el így a francia segélyszállítmány az éhezőkhöz. De az ország 75 éves tábornok-elnöke jobban fél a külföldi hadihajóktól mint a saját népének éhséglázadásától. Az elnök már 50 éve szolgál a seregben úgyhogy lehet, hogy ebben igaza van. Vasárnap az ENSZ főtitkára részt vesz egy konferencián, ahol segélyt ígérnek a ciklon áldozatainak. A résztvevők előre megmondták: komolyabb segítségre a szerencsétlen lakosság csakis akkor számíthat ha a katonai rendszer megengedi, ők maguk a segélyszervezetek osztják szét a segélyeket. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy a katonatisztek önmaguk megsegélyezését tartanák a legfontosabbnak.