Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőtt a kémtevékenység hazánkban?

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. május 23. 13:51

“A Nemzetbiztonsági Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal együttműködése hiánytalan” – mondta a honvedelem.hu-nak Szilvásy György. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter hozzátette: nincs hatásköri probléma, az információcsere megfelelő.

– A NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozásunk óta nőtt az ellenérdekelt titkosszolgálatok információ igénye – mondta Szilvásy György, amikor a Nemzetbiztonsági hivatal 2007-es tevékenységét ismertette.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter hozzátette: ezek a szervezetek az EU-val és a NATO-val kapcsolatos információkat akarják beszerezni. Ugyancsak érdeklődnek a hazai belpolitikai és gazdaságpolitikai helyzet iránt. A NATO-beli szerepvállalásunkkal függ össze, hogy hazánkban különböző szövetségesi erők is állomásoznak. A közeljövőben például Pápán létesül a NATO légiszállítási központja.

Ennek kapcsán a honvedelem.hu-nak Szilvásy György azt mondta: a katonai és a polgári titkosszolgálatokat ugyan a vonatkozó törvények élesen elválasztják egymástól, de hiánytalan az együttműködés.

Ez főként a Katonai Biztonsági Hivatalra vonatkozik, hiszen a Katonai Felderítő Hivatal főként külföldön tevékenykedik. A miniszter kiemelte: nincsenek hatásköri problémák, a szervezetek közötti információcsere zökkenőmentes. 

Szilvásy György arról is szólt, hogy az NBH átszervezése során kiemelt cél volt, hogy az átalakuló szervezet hatékonyabban feleljen meg a kémelhárítási feladatokban, s abban aktívabban vegyen részt. A csatlakozásunk egy másik szempontból is kedvelt országgá tette Magyarországot. Azáltal, hogy EU-tagok lettünk egyre kívánatosabb lett a magyar útlevél.

Szilvásy György két példát említett az idegenrendészet

1595876715
területéről. Egyes afrikai országok polgárai ide szeretnének nősülni, hogy letelepedjenek. Közülük többen terrorszervezetekhez tartoznak, vagy legalábbis felmerült ennek gyanúja. A miniszter közlése szerint ez ellen a hivatal eredményesen lépett fel. Ázsiában más divat dívik. Onnan különböző egyetemekre jelentkeznek, majd miután befizették az első félévi tandíjat, felszívódnak. A dolgot komplikálja, hogy maguk az oktatási intézmények is érdekeltek abban, hogy ezeket az embereket felvegyék, hiszen többletbevételhez jutnak. Szilvásy György szerint ebben az esetben is felmerül, hogy esetleg a „diákok" különböző bűnszervezetekhez tartoznak. E körbe tartozik, hogy 2007 a bűnszervezetek elleni fellépés éve volt az NBH-nál.

Midazonáltal az elmúlt esztendőt értékelve Szilvásy György kijelentette: a nemzetközi terrorizmus szempontjából hazánk nem vált célországgá, nem nőtt a fenyegetettségünk az elmúlt évben. A schengeni csatlakozással sem nőtt az ország kockázata, ám átalakultak a módszerek. Hazánknak egyre inkább keresnie kell a kapcsolatot a szövetségesi országok szolgálataival. Ez a kapcsolatfelvétel igencsak intenzív az elmúlt években.

– 2001 és 2007 között nemzetközi szinten az úgynevezett kimenő információ megháromszorozódott – hangsúlyozta Laborc Sándor. Az NBH főigazgatója hozzátette: a bejövő viszont ugyanezen idő alatt megtízszereződött. Ez pedig azt jelzi, hogy a partnerországok megbíznak Magyarországban.