Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befogták és kiköltöztették a nyulakat a kecskeméti repülőbázisról

Szöveg: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. május 10. 8:02

Az utóbbi időben elszaporodtak a nyulak Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ezért – a Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj kezdeményezésére – az alakulat katonái a városi vadásztársaság munkatársaival közösen több mint húsz állatot fogtak be.

DSCN8110

A repülésbiztonság egyik fő kihívása a repülőtéren megfigyelt vad- és madárvilág miatti veszélyek megfelelő kezelése. A repülőtérre bejutó, a munkaterületen kószáló állatok magas repülésbiztonsági kockázatot jelentenek a légi járművekre, a személyzetekre és az utasokra egyaránt. A vadállatok – nyulak, rókák, őzek –, valamint a kóbor kutyák felbukkanása a fel- és leszállópályán vagy annak közvetlen közelében a repülőgépvezetőt a felszállás megszakítására, vagy a leszálláshoz való bejövetel során megszakított megközelítésre kényszerítheti, de a repülőgépek akár gurulás közben, a földön is ütközhetnek velük.

Napnyugtát követően, – amikor a ragadozó állatok aktivitása megnő – a láthatóság csökkenése, valamint a bonyolult időjárási körülmények az ütközések kockázatát tovább növelik. A vad- és madárral ütközések súlyos sérüléseket, komoly anyagi károkat okozhatnak a repülőgép szerkezetében, ami akár emberéleteket is követelhet.

A kecskeméti repülőtéren a vad- és madárriasztást a repülőtér karbantartó ügyeleti szolgálat látja el. A passzív eljárások mellett – amelyek a környezeti területet változtatják meg; illetve a madarak, vadak jelenlétét átmenetileg megnehezítik -, aktív módszereket is alkalmaznak a vadveszély mérséklése és a kockázatok csökkentése érdekében. Repülőtéri vad- és madárriasztó berendezéssel felszerelt gépjármű, gázágyúk és pirotechnikai eszközök használata segíti a hatékony vad- és madárvédekezési programot. Ugyanakkor a megfigyelt vadállomány egyedszámának függvényében alkalmanként csapdákat is kihelyeznek. valamint az illetékes vadásztársasággal együttműködve – szigorú biztonsági rendszabályok betartása mellett – vadászatokat, vadhajtásokat tartanak.