Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Begyűjtik a fegyvereket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 21. 9:18

Közel 53 ezer lőfegyvert koboztak el a kínai hatóságok augusztus végéig annak az országos kampánynak a részeként, amit márciusban indítottak és október elsején zárnak – adta hírül az Új Kína hírügynökség.

A kínai közbiztonsági minisztérium a közelgő nemzeti ünnep napjáig folytatja akcióit, amelyek nem csak a fegyverek, hanem azok csempészeinek, rejtegetőinek, forgalmazóinak begyűjtését is célozzák. “A kampány része a társadalmi stabilitás fenntartására tett erőfeszítéseknek" – olvasható az eddigi eredményekről kiadott jelentésben. Kiderül: 9849 esetben már a büntetésről is döntöttek.

A rendőrség ugyancsak zsákmányolt kétmillió lőszert és 120 ezer fegyver-imitációt.

Az eddigi fegyverfogások 12 százalékára a dél-kínai Hajnan (Hainan) szigeten került sor. Az elkobzott hamis puskák, pisztolyok egynegyedét, közel 35 ezer darabot pedig a déli Kuantung (Guandong) tartományban foglalták le.

A közbiztonsági minisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy a kampány során megszerzett fegyverek 60 százalékát önként szolgáltatták be. A tárca most külön is felszólítja a rendőrséget arra, hogy ösztönözze a lakosságot a fegyveres bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentésekre.