Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beismerték, hogy odaveszett a Hercules

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 18. 7:23

A brit hadsereg pénteken beismerte, hogy lázadók pokolgépeinek esett áldozatul az egyik Super Hercules szállítógépe Irakban tavaly februárban.

A C130J típusú szállítógép pilótáját elvakította a robbanás okozta villanás, amikor leszálláshoz készülődött a délkelet-iraki Majszán tartományban 2007. február 12-én – áll a brit védelmi minisztérium internetes honlapján közzétett közleményben. A gép a pokolgépes támadás következtében kigyulladt és kiszaladt a leszállópályáról, de az 58 utas és a hat fős legénység kisebb sérülésekkel megmenekült. A lázadók jelentette veszély miatt a brit hadsereg a javítás helyett a gép megsemmisítése mellett döntött.

Amikor az esetről a sajtónak beszámoltak, még nem beszéltek a lázadók támadásáról. Február 13-án egy katonai szóvivő még azt mondta, hogy nem észlelték ellenséges tevékenység jeleit, bár a beszámoló szerint a brit katonák a robbanások után egy órával még házilagos pokolgépek bevetésére gyanakodtak.

Egy brit katonai szóvivő péntek éjjel hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca nem akarta megtéveszteni az újságírókat. Hozzátette: a támadás a nap végén történt, és időbe tellett, amíg megállapították az incidenssel kapcsolatos tényeket.