Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az én házam, az én váram!

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 18. 7:10

Az elmúlt időszakban gyökeres változásokon esett át az MH PRT tábora. A tábor területén több helyen is folytak, illetve folynak a fejlesztések és a felújítási munkálatok. A misszióban lévő katonák számára sem mindegy, hogy a fél év hogyan és milyen körülmények között telik el.

Az MH PRT vezetése nagy hangsúlyt fektet a biztonságra és a tábor otthonosabbá tételére, hogy az itt szolgálatot teljesítő állomány jól érezze magát, hiszen most fél évig ez a tábor a magyar katonák otthona. Éppen ezért mindenkinek az érdeke, hogy akár a saját munkájával is hozzájáruljon a tábori körülmények jobbá tételéhez. A PRT vezetése is próbálja színesebbé tenni a tábori életet sportversenyekkel, vetélkedőkkel, rendezvényekkel.

Köztudott, hogy az a katona képes a legjobban teljesíteni a feladatait, aki elégedett.

A tábor biztonságának megerősítése kiemelt feladat, ezért a tábor körül és a táboron belül is több project valósult meg a teljes védelem érdekében az MH PRT negyedik váltása idején.

Az MH PRT új arculata már a kapuban is látható: a nemzeti színűre festett korlát már messziről mutatja a tábor nemzeti jellegét. Ennek erősítéseként a külső látogatók fogadásának helyt adó „PRT-ház" oldalára is színes falfestmények kerültek, amelyek a táborban tett első lépéseknél elárulják a látogatóknak, hogy mi az MH PRT feladata. A rajzokat a negyedik váltás két katonája, Kiss György törzsőrmester, és Ollé Attila szakaszvezető tervezte, illetve készítette.

Az MH PRT arculatának szerves részét képezik a helyi lakossággal kialakított jó kapcsolatok, amelynek egyik alapja a barátságos környezet megteremtése. Ez kiemelten érvényes Afganisztánban, mivel a vendégszeretet az afgán kultúrában is igen fontos szerepet játszik. Ennek érdekében a tárgyalóterem is felújításra került, amely új színekben, új fényképes tablókkal várja az érkező látogatókat.

A katonai tábor is lehet otthonos, ez csak némi odafigyelés kérdése. A környező szürkésbarna, kopár hegyvidékkel szemben felüdítő hatással van például a zöld növények látványa. Ezért az MH PRT parancsnoka és parancsnokhelyettese és néhány törzsbeosztott fákat ültetett a táborban a tavasz, a megújulás és az afgán újév tiszteletére.

1595876429
 

A teljes körű tábori rend megvalósítása érdekében megtörtént a „tavaszi nagytakarítás" és a „lomtalanítás". Ehhez kapcsolódott egy egybefüggő raktárbázis kialakítása is, amelynek köszönhetően a tábor összképe sokkal rendezettebbé és levegősebbé vált.

Átalakult a kávézó is, amely a kikapcsolódás és a szórakozás helyszíne. Az álcahálók és zászlók hangsúlyosabbá teszik a „katonai" és a „többnemzeti" jelleget.

A dohányzó is új színeket öltött, falát már az MH PRT-4. életképei díszítik, mindamellett, hogy tiszteletben maradtak az előző idők falra festett rajzai, képei is.

Az esti összejöveteleknek, beszélgetéseknek helyet biztosító „Jurta sátor" is kibővült, megújult. Immáron jóval kényelmesebben, de továbbra is lehetőség van szalonnasütésre, vagy honvágy-űzés gyanánt nemzeti ételek elkészítésére is. Fontos az is, hogy az egész napos, sokszor megfeszített tempójú feladat-végrehajtás után „fújjanak" egyet a srácok.

1595876429
 

A műveleti területen kulcsfontosságú szerepe van a katonák részére, hogy családtagjaikkal, hozzátartozóikkal, azaz a „hátországgal" folyamatoson kapcsolatot tudjanak tartani. A tábor vezetése arra is külön figyelmet fordított, hogy a kapcsolattartás tiszta, kulturált környezetben történjen, ezért a hollandok által is használt telefonfülke-sor felújításra került, mivel a régit már kikezdte az idő „vasfoga".

Nem egyszerű feladat „második otthont" teremteni a katonáknak, hiszen a család hiányát nem pótolhatja semmi. A helyzetet nehezíti az ebből adódó probléma, hogy a külszolgálat ideje alatt mindenki sokkal érzékenyebb, mindenki máshogy éli meg és reagálja le az egyébként hétköznapi dolgait.

A tábori konfliktusok elkerülése érdekében a parancsnok is próbál lehetőséget biztosítani arra, hogy azok a katonák is „kimozdulhassanak", akik egyébként tábori feladatokat látnak el. Az egymás között előforduló apróbb súrlódások kiküszöbölésére pedig rendelkezésre áll egy pszichológus és egy tábori lelkész szakember is, mindamellett, hogy az otthoni „Családtámogató rendszert" folyamatosan és a visszajelzések alapján hatékonyan működtetjük.

Az otthonos környezet kialakítása sikerrel járt, a tábor felújított állapotát a honvédelmi miniszter afganisztáni látogatásakor is pozitívan értékelte és elismerően szólt róla.

1595876430