Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béke-világtalálkozó lesz Szarajevóban

Szöveg: honvedelem.hu / taborilelkesz.hu |  2012. március 6. 17:34

Húsz évvel Szarajevó drámai ostroma után a Vrhbosnai Főegyházmegye (Szarajevó) és a Sant´Egidio Közösség kezdeményezésére béke-világtalálkozóra kerül sor a bosnyák városban ez év szeptember 9. és 11. között.

Az eseményt február 14-én Vinko Puljić bíboros, vrhbosnai érsek és Marco Impagliazzo, a Sant´Egidio Közösség elnöke mutatta be a sajtónak. „Szarajevó, Európa Jeruzsáleme, ahol 20 évvel ezelőtt a ´testvérháború´ tizenegyezer ember életét követelte, köztük nagyon sok gyermekét is, ma a népek együttélésének mintapéldája szeretne lenni Európa számára" – hangsúlyozta a bíboros.

Az esemény Bosznia-Hercegovina valamennyi vallási, politikai és kulturális irányzatának együttműködésével jön létre; jelen lesz minden nagy vallás vezetője, a nemzetközi politikai és kulturális élet neves képviselői – írja L´Osservatore Romano.

A főpásztor az ország nehéz helyzetéről és a katolikusok jelenlétéről is beszélt: „a lakosság 40 százalékának nincs munkája, a fiatalok kénytelenek elmenni innen. A horvát katolikus kisebbség a város lakosságának alig 8 százalékát teszi ki, a többség muzulmán. A háború előtt a városban 820 ezer katolikus élt, ma 440 ezer. Remélem, hogy ez a találkozó pozitív légkört hoz majd az ország jövője szempontjából."