Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bekecsen is elindul a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. január 30. 9:48

A Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskola és Szakgimnázium országos szinten a száznegyvenkilencedik, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig a huszadik intézmény, amely csatlakozott a honvédelmi és hazafias nevelést nyújtó Honvéd Kadét Programhoz.

Bekecs HKP-17

Az ünnepélyes szerződéskötést január 26-án az iskola dísztermében tartották, ahol az együttműködési megállapodást Kocsis József, az iskola igazgatója és Orosz Antal alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka látta el kézjegyével.

Kocsis József beszédében elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra a programhoz való csatlakozás. „A diákok a mindennapi, civil életben is hasznosítható tudásra tesznek szert a képzés során, többek között megtanulnak csapatban, közösen gondolkozni és együttműködni. Személyes tapasztalatom, hogy vármegyénkben kiváló az együttműködés a Magyar Honvédség és a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák között. Bízom benne, hogy a nálunk végző kadétok nagyszámban választják majd a haza szolgálatát hivatásos, szerződéses vagy önkéntes formában” – fogalmazott az intézmény vezetője.

Bekecs HKP-19

Orosz Antal alezredes kiemelte, hogy a területvédelmi ezred vonatkozásában a bekecsi iskola a harminckettedik intézmény, amely már csatlakozott a programhoz. „A jövő kulcsa a hazafias nevelés és ennek keretében kiemelten fontos a középiskolás korosztály megszólítása, a katonai pálya reális bemutatása számukra. A program küldetése az olyan alapvető fontosságú értékek átadása a fiataloknak, mint a hazafiasság, bajtársiasság, fegyelem és a közösségért való tenni akarás, amely eszmék a magyar katona értékeit is képviselik” – összegezte a parancsnok.

Dr. Bodnár László, a település polgármestere beszédében méltatta a megállapodás jelentőségét a község életében: „a katonaságnak nagy hagyománya van a településen, éppen ezért a Honvéd Kadét Program és a honvédség nem először van itt, hanem úgymond visszatért hozzánk.”

Bekecs HKP-20

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese és a térség országgyűlési képviselője, az iskola volt diákjaként felidézte az intézménnyel kapcsolatos emlékeit. Méltatta a Honvéd Kadét Program jelentőségét, amely a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szerves részét képezi.

A csatlakozást igazoló tanúsítványt és a gravírozott emléktáblát Kis Ákos kormánytanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály osztályvezetője adta át az iskola igazgatójának, aki kiemelte a program népszerűségét a vármegyében. Megköszönte Nagy László zászlós, a 10. Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi referensének példaértékű hozzáállását, aki folyamatos kapcsolatot ápol a partneriskolákkal és mindenben támogatja őket.

Orosz Antal alezredes a katonai szervezet címerét ábrázoló érmét ajándékozta az intézmény vezetőjének. Az érme másik oldalán Vattay Antal altábornagy arcképe található, melynek kapcsán az alezredes elmondta: „az ezred névadójának, Vattay altábornagynak szellemisége és értékrendje fáklyaként világít az alakulat előtt és ezeket az értékeket szeretnénk továbbadni a most csatlakozó iskola kadétprogramos diákjainak is.”