Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartókat küldenek Kongóba?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 8. 22:11

A kormányerők és a milíciák között április óta tartó erőszak miatt békefenntartó katonákat küldenének a Kongói Demokratikus Köztársaságba a térség országai. A misszió szükségességét az ugandai fővárosban augusztus 6-án, hétfőn kezdődött regionális konferencián vetették fel.

„Yoweri Museveni ugandai elnök hivatali kollégáival a Kongót illető rövid és hosszú távú megoldásokról tárgyalt" – közölte a német hírügynökséggel Henry Okello Oryem ugandai külügyminiszter. Hozzátette: kedden a fő napirendi pontról, vagyis egy regionális békefenntartó erő létrehozásáról és küldetéséről tanácskoznak az értekezleten részt vevő 11 ország – köztük Ruanda, Angola, Burundi és Zambia – állam- és kormányfői. Egy ilyen misszió létrehozását az Afrikai Uniónak (AU), valamint az ENSZ-nek is jóvá kell hagynia.

A feszültség forrását az jelenti, hogy a kongói kormány harcot indított az ország keleti részén az egykori lázadóvezér, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által is keresett Bosco Ntaganda hívei ellen, akik Kinshasa állítása szerint a szomszédos Ruanda támogatását élvezik. A nemzetközi közösség több tagja is osztja ezt a véleményt, és megkérte Ruandát, tevékenységével ne szítsa tovább a milíciák és a kongói kormány közötti konfliktust. Április óta már tízezrek menekültek el a harcok tépázta térségből.

Uganda aligha tekinthető semleges találkozóhelynek a kongói kérdés megvitatására, hiszen nemrég maga is abba a gyanúba keveredett, hogy támogatja a kongói lázadókat. A kongói konfliktus ügyében rendezett ugandai konferenciára a kongói és a ruandai államfőt is várják.