Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békemisszión Jude Law

Szöveg: est.hu/honvedelem.hu |  2008. szeptember 2. 18:32

Afganisztánba látogatott a brit színész, hogy egy kitüntetett napon az egymással szemben állókat  a béke tiszteletben tartására hívjon fel a háború sújtotta országban.

Az Oscar-jelölt Law a Peace One Day (Egy Nap Béke) projekt nagyköveteként érkezett Kabulba, mégpedig szeptember 21., az ENSZ által 2001 óta a nemzetközi béke napjának kikiáltott közelgő dátum alkalmából. A segélyszervezeteknek még azt is sikerült elérniük, hogy ilyenkor a felek tűzszünetet tartsanak és beengedjék az élelmiszer- és gyógyszer-szállítmányokat.

Jude Law tavaly szeptemberben is járt már Afganisztánban, hogy részt vegyen egy dokumentumfilm elkészítésében. Jeremy Gilley filmjében, a The Day After Peace-ben rajta kívül Kofi Annan, a Dalai Láma, Angelina Jolie, Annie Lennox és Jonny Lee Miller is feltűnt.

A nemrégiben elkészült filmet is be fogják mutatni Afganisztánban a békenap alkalmával. „Ez volt a legfontosabb film, amiben valaha is részt vettem" – nyilatkozta Jude Law, aki a mű forgatása előtt titokban is járt már a közel-keleti országban, hogy részt vegyen egy tömeges oltási programban.

A The Day After Peace nevű kezdeményezést az afganisztáni békéről és békenapról szóló dokumentumfilmet is jegyző brit rendező, a fent említett Jeremy Gilley hívta életre 1999-ben, aki 2004-ben készített egy azonos című és témájú dokumentumfilmet is.