Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgrád mindent megtesz, hogy kézre kerítse Mladicot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 23. 18:00

Az illetékes szerb hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják, és elfogják Ratko Mladic volt boszniai katonai parancsnokot és a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, még szökésben lévő másik vádlottat – mondta Boris Tadic szerb elnök, miután Belgrádban tárgyalt Serge Brammertz hágai főügyésszel. A Blic című belgrádi lap beszámolója szerint a kedd esti megbeszélésen szó esett a koszovói szervkereskedelmi ügyről is.

Tadic megismételte, hogy teljes körű, független vizsgálatot kell lefolytatni Dick Martynak, az Európa Tanács (ET) emberi jogi megbízottjának jelentéséről. A dokumentum szerint a szerbek ellen harcoló albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több száz embert – zömmel szerbeket – hurcolt el 1999-ben, a koszovói fegyveres konfliktus után Észak-Albániába, ahol kivégezték őket, az áldozatok belső szerveit kioperálták, és eladták a feketepiacon.

Rasim Ljajic, a szerb kormány egyik minisztere azt mondta, 524 ember sorsát kell tisztázni.

Szerb közlés szerint Brammertz ezúttal nem értékelte a Hágával való szerb együttműködést, ezt várhatóan majd májusban teszi meg, amikor ismét Belgrádba látogat, mielőtt benyújtja szokásos féléves jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

Megfigyelők szerint Szerbia csak akkor érheti el első számú külpolitikai célját, a hivatalos EU-tagjelölti státus 2011-es megszerzését, ha kézre keríti a népirtással vádolt boszniai szerb extábornokot és Goran Hadzicot, a horvátországi szerbek volt vezetőjét, vagy valahogyan sikerül bizonyítania, hogy a két körözött személy nincs Szerbiában.