Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott a csendes sas

Szöveg: JETfly Internetes magazin/ honvedelem.hu |  2009. március 19. 8:45

A Boeing cég St. Louis-ban mutatta be az F-15-ös vadászgép legújabb változatát, az F-15 Silent Eagle-t (F-15SE), ami – reményeik szerint – minden tekintetben eleget tesz majd a nagy teljesítményű de az 5-ik generációs típusoknál olcsóbb harci repülőgépeket vásárolni kívánó országok igényeinek.

Az F-15 Program alelnöke szerint az új verzió költséghatékony megoldásokkal biztosítja a modern lopakodó technológiát, valamint az eddigi F-15-ös változatokhoz képest a gép fegyverarzenálja is bővítésre került.

A Silent Eagle kialakítása során a fő hangsúlyt a lopakodó képesség fejlesztésére helyezték. Maga a sárkányszerkezet nem változott az alap F-15-ös modellhez képest, viszont a kiegészítő eszközökön komolyabb átalakításokat végeztek el. Ez

leginkább az illeszkedő üzemanyagtartály (CFT) belsejében nyilvánul meg, ahol belső fegyverkamrát alakítottak ki. A küldetés célja alapján a leendő vásárlók eldönthetik, hogy az új kialakítású üzemanyagtartályt használják-e, vagy esetleg maradnak a hagyományos CFT-nél és a külső fegyver felfüggesztésnél.

Fegyverzetét tekintve levegő-levegő rakétákat (AIM-9 és AIM-120), illetve levegő-föld csapásmérő eszközöket (pl. JDAM, SDB) szállíthat. A Silent Eagle aerodinamikai újításokkal is büszkélkedhet, hiszen az eddig megszokott függőleges vezérsíkok helyett, itt már kifelé döntött vezérsíkokat találhatunk. Ezek tovább növelik a vadászgép stabilitását, és a felhajtóerőre is pozitív hatást gyakorolnak.

A Boeing cég 2010 elejére tervezi az új F-15SE első próbarepülését.