Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: a haza védelme közös felelősségünk

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. február 10. 19:49

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ meghívására érkezett Nyíregyházára dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 10-én, csütörtökön. A honvédelmi tárca vezetője az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozat keretén belül beszélt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeiről és célkitűzéseiről. A tárcavezetőt – mások mellett - dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő fogadta.

Adassek_tisztelet_a_katonaeszmenynek_eloadassorozat_Nyiregyhaza (3)

Benkő Tibor beszédében hangsúlyozta: a haza védelme közös felelősségünk. „Van hazánk, amelyet óvnunk és védenünk kell, közös erővel. Szükségünk van azokra az értékekre, amelyeket elődeink megalkottak, ezeket meg kell őriznünk és tovább kell adnunk gyermekeinknek” – húzta alá a tárcavezető. Benkő Tibor elmondta: egy ütőképes magyar haderőre van szükség, amely képes megőrizni, garantálni az ország és állampolgárainak biztonságát, a 21. század megváltozott biztonsági környezetében is. A honvédelmi tárca vezetője rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései és beszerzései azt a célt szolgálják, hogy Magyarország képes legyen megvédeni magát, megőrizni függetlenségét és szabadságát a jelenben, valamint a jövőben is.

A haderőfejlesztési program ismertetése során Benkő Tibor elmondta: a program két oszlopra épül. Egyik oszlopának középpontjában az ember, a katona áll. Ennek alapját a katonai életpálya tervezhetősége és kiszámíthatósága, valamint a honvédelmi és hazafias nevelés ügye biztosítja, mely egyre több fiatalt von be a honvédelem ügyének szolgálatába. „Már országszerte száz középiskolában működik sikeresen a Honvéd Kadét Program” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Adassek_tisztelet_a_katonaeszmenynek_eloadassorozat_Nyiregyhaza (9)

A tárcavezető előadásában kiemelte: a megemelt juttatások és illetmények azt jelzik a katonáknak, hogy az ország és annak vezetése megbecsüli és tiszteli őket szolgálatukért. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer sikerességét érzékeltetve Benkő Tibor elmondta: az elmúlt tíz év alatt, több mint 11 ezren választották hivatásul a haza szolgálatát a tartalékos rendszer szolgálati formáiban.

A fejlesztési program másik tartóoszlopának a tárcavezető a haderőfejlesztést, a korszerű haditechnikai eszközök beszerzését és az újjászülető hazai hadiipari beruházásokat határozta meg. A beszerzésekkel kapcsolatban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a Magyar Honvédség kötelékébe olyan 21. századi eszközök érkeztek eddig és érkeznek a jövőben is, amelyek teljes mértékben megfelelnek a kor kihívásainak. A tárcavezető előadásában kiemelte: a fejlesztési program beszerzései a gazdaságot is élénkítik és növelik a foglalkoztatottságot.

Adassek_tisztelet_a_katonaeszmenynek_eloadassorozat_Nyiregyhaza (10)

Előadása végén Benkő Tibor megtekintette a Jósa András Múzeum Kállay Gyűjteményét is. A tárcavezető előadásán jelen volt – mások mellett – dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, valamint Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.