Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: Magyarország büszke a katonáira

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Kertész László |  2021. december 13. 19:15

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka személyesen köszönte meg az MH KFOR Kontingens 25. váltásának munkáját december 13-án, hétfőn, a koszovói Pristinában. A delegáció tagjait Kajári Ferenc vezérőrnagy, a NATO legnagyobb és legrégebbi missziójának parancsnoka fogadta a Film City katonai bázison. Az egyéni törzsbeosztású állomány munkájának elismerését követően, a Novo Selo táborban köszöntötték a váltás tagjait.

20211213-miniszter-koszovo (5)

A koszovói békefenntartó misszió történetében először irányítja egy esztendőn keresztül magyar parancsnok a NATO huszonkét éve működő misszióját, amelyhez huszonnyolc ország mintegy négyezer katonát ajánlott fel. A koszovói NATO erők, azaz a KFOR vezetése a Magyar Honvédség történetében egyedülálló lehetőség, amely nemcsak a parancsnok számára jelent kihívást: a törzsbeosztásokat ellátó állománnyal szemben is magas követelményeket támaszt ez a feladat. A biztonságos környezet megteremtése, valamint a mozgás szabadságának biztosítása a KFOR legfőbb feladatai közé tartozik.

Kajári Ferenc vezérőrnagy, az új KFOR parancsnok megbeszélést folytatott Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal a térségben jelenleg zajló biztonsági kérdésekről. Kajári Ferenc vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy a KFOR huszonhatodik váltása tovább folytatja az elődei által kijelölt utat.

20211213-Benko-Tibor-Koszovo (2)

A tanácskozást követően Benkő Tibor állománygyűlésen köszönte meg a KFOR misszió magyar katonáinak szolgálatát. „Hálával tartozunk azért az áldozatos munkáért, amellyel vállalják országunk, nemzetünk, hazánk célkitűzéseit. Vállalják azt, hogy más országban, más nemzetnek, más népnek a biztonságát szolgálják” – mondta a honvédelmi miniszter. Mint hangsúlyozta: a katonák hozzájárulnak az emberek békéjéhez és biztonságához. „Szolgálatuk valóban hitet ad, reményt és ezáltal örömöt is ahhoz, hogy az emberek azt érezzék: közös célunk van, ez pedig a béke, a biztonság megőrzése és annak garantálása. Magyaroroszág számára elsődleges fontosságú az, hogy a Nyugat-Balkánon béke, biztonság és stabilitás legyen. Ez az a küldetés, amit vállaltak, amiért köszönettel tartozunk. Legyenek rá büszkék, hogy ilyen feladatban vehetnek részt, ugyanakkor érezzék kötelességüknek, hogy a legjobb tudásuk szerint lássák el mindezt” - fogalmazott az egyéni törzsbeosztású állományhoz fordulva Magyarország honvédelmi minisztere.

A Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. „Egyik misszió sem egyszerű. Évtizedek óta látunk el fegyveres, katonai, békefenntartó szolgálatot itt, a Balkánon. Ez a misszió, a NATO legnagyobb művelete, amelyet magyar parancsnok vezet” - emelte ki a Magyar Honvédség parancsnoka, hozzátéve: a Szövetség, a helyiek és talán az egész világ jobban figyel most a magyar katonákra, a Magyar Honvédségre és így, önökön keresztül Magyarországra is. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: az eltelt időszak azt mutatja, hogy nem csak megfeleltek, hanem kitűnően teljesítettek eddig ebben a küldetésben is. „Azt kérem, hogy minimum úgy szolgáljanak itt továbbra is, ahogyan otthon” – fogalmazott az altábornagy.

Dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete beszédében úgy fogalmazott: a minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése odafigyel a kontingens tagjaira. „Nagyon fontos, amit tesznek. Önök Magyarországot képviselik, a Magyar Honvédség nagykövetei, hiszen minden, amit tesznek, arról a hazánkat fogják megítélni” - hangsúlyozta a nagykövet.

20211213-Benko-Tibor-Koszovo (15)

A Film City katonai bázison tett látogatást követően a delegáció tagjai – köztük dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Kriston István főtörzszászlós, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Titkárság altiszti tanácsadója, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Zsiros Tamás Ferenc főtörzszászlós, a KFOR vezénylőzászlósa - a Novo Selo táborban is köszöntötte a KFOR huszonhatodik váltásának tagjait.

„Magyarország igenis büszke lehet katonáira, mert amit az elmúlt évszázadokban tettek - de mondhatom, a magyarság több mint ezeréves időszakában – amit nyújtottak, az büszkeségre ad okot. Büszkeségre, ugyanakkor kötelességre is. Hiszen mindig azt mondjuk, hogy követjük elődjeink, őseink példáját. Mert ezt a hivatást választottuk” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta: egy békemisszió ellátása mindig kihívásokkal teli feladat, amely olykor kockázatokkal, megpróbáltatásokkal jár. „Ebben az időszakban, karácsony közeledtével a katonák számára megpróbáltatást jelent az is, hogy szeretteiktől távol tartózkodnak” – hívta fel a figyelmet a honvédelmi tárca vezetője.

20211213-Benko-Tibor-Koszovo (28)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a kontingens katonáihoz szólva elmondta: szükség van a magyar katonákra, a KFOR, a NATO és a huszonnyolc ország jelenlétére, hogy a béke és a biztonság az országhatárunktól nem messze fennmaradjon. „Amennyiben ugyanezen az úton megyünk tovább és a magyar katonák elismertsége legalább ezen a szinten marad, akkor munkájuknak köszönhetően a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyre sikeresebb lesz. Így mi is jobban fogjuk magunkat érezni, nem csak az egyenruhánkban, hanem szolgálaton kívül, otthon is” – hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlésen dr. Papp László debreceni polgármester csapatzászló szalagot adományozott a magyar kontingensnek. „Elismerésemet fejezem ki azért a munkáért, amelyet Európa és a térség biztonsága érdekében tesznek. Debrecen városa nevében is őszintén mondhatom, hogy büszkék vagyunk önökre. Európa egy távolabbi pontján, innen több mint ezer kilométerre nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket, hiszen helyt állnak, magyar katonaként szolgálják a térség biztonságát és ezáltal közvetve hazánk, Magyarország biztonságát is” – fejezte ki háláját a polgármester.

20211213-Benko-Tibor-Koszovo (25)

A látogatás ajándékátadással zárult, ezzel is elismerve azon katonák alázatos munkáját, akik családjuktól távol gondoskodnak arról, hogy Koszovóban is békében és biztonságban telhessen a karácsony.

Kapcsolódó cikkek