Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt, jelen, jövő a magyar-amerikai kapcsolatokban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 13. 19:43

A magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulója alkalmából rendeztek előadásokat és kölcsönös eszmecserét december 13-án, hétfőn, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika kampuszán. Az ünnepi rendezvényen Szabó István honvédelmi államtitkár mondott köszöntőt.

Magyar-amerikai_diplomaciai_kapcsolatok_100_evforduloja (1)

Hazánk és az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatának 100 éves évfordulójára emlékezve tartottak megemlékezést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri kampuszán. Christián László dandártábornok, a rektori jogköröket gyakorló rektorhelyettes köszöntő üzenetét Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nemzetközi dékánhelyettese olvasta fel. Mint elhangzott: az Amerikai Egyesült Államok partnersége rendkívül fontos hazánk számára, amely szövetséget a közös missziós szerepvállalások csak tovább erősítettek.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy 2021 fontos év nemzeteink közös kapcsolatában. Bár a történelmi, politikai, gazdasági és kulturális kötődésünk sokkal nagyobb múltra tekint vissza, diplomáciai kapcsolataink épp száz évvel ezelőtt, 1921-ben kezdtek kiépülni. Katonai együttműködésünkre azonban egészen az 1990-es évekig várni kellett. A rendszerváltást követően a függetlenné váló magyarok számára az Amerikai Egyesült Államok hatalmas segítséget nyújtott hadseregünk megerősítése és modernizálása érdekében. Kiváló példája ennek az 1993-ban kezdődött együttműködés a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda között. Mindössze hat évvel később pedig hazánk csatlakozott a NATO kötelékébe, ezzel hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok szövetségesévé válva. Ez a pillanat egészen napjainkig meghatározza védelmi kapcsolatunkat, amelynek közös célja a biztonság és a régió stabilitásának biztosítása.

Magyar-amerikai_diplomaciai_kapcsolatok_100_evforduloja (3)

Szabó István azt is hozzátette: védelmi együttműködésünk rengeteget változott az elmúlt három évtizedben, amely többek között a kölcsönös oktatásokban, kiképzésekben, gyakorlatokban és a különleges műveleti erők közös szolgálatában öltött formát. Mint fogalmazott, az amerikai és magyar katonák ma is együtt szolgálnak például a Nyugat-Balkánon és a jövőben is szövetségesei lesznek egymásnak.

Az elmúlt 100 év történéseit felidézve Marc Dillard, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője és dr. Németh Gergely, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár tartottak szakmai előadásokat. Dillard ideiglenes ügyvivő példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amely országaink között kialakult. Bár szövetségesek vagyunk a NATO kötelékén belül is, nemzeteinket olyan különleges történelmi szálak fűzik össze, mint amilyen Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes alakja, aki nevéhez nem kevesebb fűződik, mint az amerikai lovasság megalapítása. Kitért arra is, hogy bár a múltban két ország kapcsolatában voltak hullámzások, az utóbbi három évtized rendkívül figyelemreméltó volt. Marc Dillard szólt az amerikai és magyar közös katonai gyakorlatokról és az MH Pápa Bázisrepülőtéren működő Nehéz Légiszállító Ezredről is, csakúgy, mint azokról a külföldi missziós (Afganisztán és Irak) szerepvállalásokról is, amelyekben Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok vállat vállnak vetve szolgáltak és, ha kellett harcoltak is együtt. Beszédében megemlítette a balti légtérrendészetet is, amelynek keretében a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépei immáron két alkalommal ellátták a balti országok légtérvédelmét.

Magyar-amerikai_diplomaciai_kapcsolatok_100_evforduloja (6)

Marc Dillard, hazánk elkötelezettségét példázva kiemelte a NATO KFOR misszióját is, amelyet jelenleg magyar parancsnok vezet. Védelmi kapcsolatainkat illetően úgy fogalmazott, együtt készen állunk bármilyen biztonsági kihívásra, amit a jövő hozhat.

Dr. Németh Gergely helyettes államtitkár aláhúzta: nemzeteink 100 éves diplomáciai kapcsolatának kétségkívül leglátványosabb és egyik legfontosabb pontja a védelmi szektor és a Magyar Honvédség átalakulása, amelynek nagy támogatója volt az Amerikai Egyesült Államok. Felidézte, hogy 1988-ban még a Varsói Szerződés kötelékében hajtottunk végre hadgyakorlatot, majd tíz évvel később már készen álltunk arra, hogy csatlakozzunk a NATO szövetségébe. A jelenleg is folyamatban levő Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán leszögezte, hogy a fejlesztések nem csak hazánkat, de a NATO-t is erősítik és kijelentette, hogy a GDP védelmi kiadásokra fordított költségvetése ma 1,59 százalékon áll, 2024-re pedig Magyarország eléri a szövetség által elvárt 2 százalékot. Felsorolva az olyan missziós szerepvállalásokat, amelyekben amerikai és magyar katonák együtt szolgálnak, megemlítette hazánk iraki szolgálatát, a Nyugat-Balkánon folytatott békefenntartó tevékenységet, valamint kiemelte koszovói békét őrző KFOR missziót, amelynek élén Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében elsőízben áll magyar parancsnok. Németh Gergely szerint ez a lehetőség is az Amerikai Egyesült Államok és a NATO Magyarországba vetett bizalmának bizonyítéka.

Magyar-amerikai_diplomaciai_kapcsolatok_100_evforduloja (7)

Az előadásokat követően panelbeszélgetéssel folytatódott a szakmai eszmecsere, amely során Marc Dillard ideiglenes ügyvivő, Németh Gergely helyettes államtitkár, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és élő videóhívásban John C. Harris vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka értékelték országaink védelmi együttműködését, valamint egyeztették gondolataikat a szövetségünkre váró kihívásokról és lehetőségekről.

A beszélgetést követően Sándor Zsolt vezérőrnagy megnyitotta a „Magyar-amerikai védelmi kapcsolatok: Múlt, jelen és jövő” elnevezésű fotókiállítást, amely szó szerint képet ad arról a közös útról, amelyet nemzeteink jártak be az elmúlt évtizedek során.