Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betiltanák a paintballt?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 20. 11:52

Német politikusok szeretnék betiltani a paintball-t, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő sportot, melyben a résztvevő ellenfelek sűrített levegővel működő puskából kilőtt 17 mm-es festékgolyókkal próbálják egymást eltalálni.

Az amerikai katonák gyakorlás, illetve szórakozás céljából is paintballoznak, és pont ez utóbbi miatt gondolják úgy a németek, hogy ez a sport valahol megszégyenítő és erkölcstelen. A paintball betiltásának gondolata azután fogalmazódott meg a politikusokban, miután a közelmúltban egy német tinédzser lopott fegyverével 15 ember életét oltotta ki egy iskolában. A németek a lasertag-nak (lézeres csapatjáték) is hasonló sorsot szánnak. Világszerte közel 20 miilióan űzik ezt a csapatsportot, melynél a nagy sebességgel kilőtt golyók ellenére igen elenyésző a sérülések száma.

A német paintball és lasertag rajongók felháborodása, az iskolai vérengzés és a paintball egymással összefüggésbe nem hozható ténye továbbá a német, illetve amerikai katonák ellenvetése miatt a német parlament még nem alkotott törvényt a paintball betiltását illetően. A világ más pontjain is volt már kísérlet a szóban forgó csapatjáték betiltására, főként az előírásoknak nem megfelelő használat, valamint az ebből származó sérülések következtében.

Gyökerei az 1970-es évekre nyúlnak vissza, Németországban pedig közel 500.000 aktív résztvevője van.

A paintball igen népszerű az amerikai és német haderőben, ezért a német politikusok terve valószínűleg diplomáciai feszültséget okozna a két ország között.

Az Egyesült Államokban a paintball-hoz köthető sérülések száma az 1990-es években még az ezret sem érte el, az utóbbi időben azonban már évente 3000 ilyen baleset történik. Ennek eredményeként a paintball csak kijelölt területeken játszható. Németországban közel 200 darab ilyen terület van.

Címkékbalesetsport