Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készül az izraeli légierő

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 20. 11:18

Az Izraeli Légierő (IAF) kijelölt vadászpilótái, a világ több mint 25 országában üzemben álló, a volt Szovjetunióban kifejlesztett MiG-29 Fulcrum típusú vadászrepülőgépekkel repültek annak érdekében, hogy minél jobban fel tudjanak készülni a típus ellen megvívandó légiharcra.

A realisztikus kiképzés érdekében a légierő pilótái (fejenként egy millió dollárért) nem utasként vettek részt a repüléseken, hanem teljes kiképzést kaptak a típus üzemeltetéséből, a harci eljárásokból.

Az egyik izraeli tévécsatorna beszámolója szerint az ország légiereje a két vadászrepülőgépet egy meg nem nevezett országtól vette bérbe kifejezetten kiképzési célokra, és azokat most az Izraeli Légierő Kísérleti Központjában üzemeltetik.

A Jerusalem Post értesülései szerint elsősorban az F-16C/D Barak és az F-16I Soufa gépek ellen próbálták ki légi harcban az orosz típust.

Az izraeli tesztpilóták egyike elmondta: “Ez egy jó lehetőség saját légierőnk – pilótáink – számára, hogy felmérjük, mire vagyunk képesek egy valószínű ellenséggel szemben."

Izrael lehetséges ellenfelei közül Irán és Szíria is rendelkezik a típussal.