Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevált az “Erős Kéz”

Szöveg: Varga Erika |  2007. november 21. 12:18

Baghlan tartományban az elmúlt időszakban megromlott biztonsági helyzet, valamint a magyar PRT személyi állományát ért egymást követő robbantásos merényletek hívták életre az „Erős Kéz” műveletet. A támadások nemcsak a magyar katonákat, de az afgán lakosságot is veszélyeztették.

A november 06-ai több halálos, közöttük sok gyermekes áldozatot is követelő öngyilkos merénylet után az afgán emberekben jogosan merült fel az igény a biztonsági helyzet stabilizálására.

Ennek érdekében Rózsa Tibor ezredes a magyar kontingens parancsnoka elrendelte a helyzet körültekintő elemzését és egy művelet kidolgozását, melynek alapvető célja a biztonsági helyzet javítása, valamint a lakosság bizalmának visszaszerzése volt.

A műveletet tervező csoport vezetője Gangler László alezredes, a kontingens törzsfőnöke beszámolt az előkészületekről, a lebonyolításáról, valamint röviden értékelte az elvégzett feladatok sikerességét:

“A művelet három szakaszból tevődött össze. Az első az előkészítő volt, amelyben 3-4 napon keresztül a rendelkezésünkre álló információk alapján célterületeket

1595871179
jelöltünk ki. Ami annyit jelent, hogy vannak a tartományban veszélyesebb járások, ahol gyakrabban fordulnak elő robbantásos merényletek, illetve a hozzánk eljutott hírekben különböző illegális csoportok lehetséges tartózkodási helyeiként vannak megjelölve.

Továbbá a helyi rádióban és televízióban a kontingens parancsnoka beszédet mondott, amelyben kihangsúlyozta, hogy a magyar katonák a helyi rendőrséggel, az afgán nemzeti hadsereggel, valamint a nemzetbiztonsági szervekkel együttműködésben a biztonság visszaállításán, illetve megerősítésén fáradoznak.

A második szakasz, amely a legösszetettebb és legtöbb koordinálási feladatot igényelte. Városrészeket zártunk le ellenőrző-áteresztő pontokkal a PRT állományához csatlakozott Rendvédelmi Szakértői és Tanácsadói Kontingens rendőreivel közösen, melyeket nem csak létrehoztunk, de üzemeltettünk is. Ezzel is segítettük a helyi biztonsági szervek munkáját és a területzárással lehetővé tettük, hogy bűnöző elemek búvóhelyeit is átvizsgálhassák.

Ezen kívül járőrcsoportokat alakítottunk ki, ahol magyar katonák – afgán rendőrök; – afgán katonák, valamint a német mentori csoport is helyet kapott a csapatban. A műveletek során a hangsúlyt alapvetően az afgán rendvédelmi szervek támogatására helyeztük, nem kívántuk átvenni a helyi hatóságok feladatait, hanem annak támogatásával erősítettük a kormányzati szervek befolyását. A művelet intenzív három napja során a helyi hatóságok fegyvereket foglaltak le a segítségünkkel, illetve további információkat gyűjtöttek a lázadók és bűnözők tevékenységéről.

Az utolsó szakasz a zárásé volt. A művelet befejezését követően az együttműködő szervek vezetőivel azonnali értékelést hajtottunk végre, ahol elemeztük az együttesen végrehajtott tevékenység eredményeit és az együttműködés során felmerült nehézségeket, problémákat.
Az egybehangzó vélemény az volt, hogy az Erős Kéz művelet elérte a célját. A lakosság támogatása, valamint a helyi biztonsági szervek elfogadottsága növekedett. A lakosság jól és türelemmel viselte a néha kisebb forgalmi fennakadást előidéző átvizsgálást.

A művelet hosszú távú hatásai vizsgálata céljából további közvélemény-kutatást tervezünk elvégezni. A PSYOPS részleg a biztonsági helyzet kérdéseire koncentrálva újabb felméréseket végez a lakosság körében."