Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi Miklósra emlékeztek szülővárosában

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 21. 12:42

A költő és hadvezér Zrínyi Miklósra emlékeztek horvátok és magyarok a szülővárosban Csáktornyán, majd a tragikus vadászbaleset helyszínén, Kursanjecben.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem küldöttsége, melyet Dr. Nagy Kálmán okl. mk. ezredes, az egyetem főtitkára vezetett, először a Mura jobb partján, Alsódomboru (Donja Dubrava) település határában található Új-Zrínyivár emlékére állított emlékmű koszorúzásán vett részt.

Következő állomásként, a horvátokkal együtt megkoszorúzták a Csáktornyán található Zrínyi emlékművet.
A delegáció kiutazásának fő célja a délután kezdődő megemlékezésen és koszorúzáson való részvétel volt ott, ahol 1664. november 18-án Zrínyi Miklós tragikus vadászbalesetet szenvedett.

A Kursanjecben elhelyezett emlékmű pontos mása a csáktornyai Zrínyi Várban található obeliszknek. Az emelkedett hangvételű megemlékezésen, – melynek fő szónoka Dr. Zvonimir Bartoliè professzor volt – több horvát és magyar visszaemlékezés és beszéd hangzott el.
A horvát hagyományőrző Zrínyi Gárda díszőrségének közreműködésével tartott koszorúzás után több száz fő horvát és magyar róhatta le kegyeletét a mécsesekkel megvilágított és virágokba, koszorúkba öltöztetett emlékműnél. Az ünnepségen a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem zászlója is ott lobogott.