Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irány Pristina!

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 21. 12:44

Két hónapos felkészítés után, záró gyakorlaton adtak számot tudásukból azok a katonák, akik a koszovói Pristinában található őr-, és biztosító zászlóalj tizennyolcadik váltásában szolgának majd januártól. A missziós kiképzést záró november 21-i gyakorlatot az elöljáró sikeresnek értékelte..

Több mint két hónapja, szeptember 3-a óta készül a pristinai misszióra az MH Õr-, és Biztosító Zászlóalj tizennyolcadik váltása. Ezúttal a tatai Klapka György lövészdandár katonáiból áll a kontingens magja, ám kisebb-nagyobb alegység érkezett MH Támogató Dandártól, a szentesi műszaki zászlóaljtól, a győri légvédelmi rakétaezredtől, a Bakony harckiképző központtól, valamint a kaposvári logisztikai ezredtől is. Hazánk 1999 óta vesz részt a koszovói KFOR-műveletben, a januárban kiutazó kontingens lesz a nyolcadik, amelynek bázisa a tatai alakulat. Az MH ÕBZ parancsnoka ezúttal Megtért István alezredes, a Klapka dandár kiképzési főnöke lesz.

1595871180
Hosszú út vezetett a november 21-én végrehajtott záró gyakorlatig. A felkészülés széleskörű elméleti képzéssel kezdődött, majd a tervezett beosztásoknak megfelelően, a gyakorlati ismeretek elsajátításával folytatódott.
Az első fázis, vagyis az úgynevezett egyéni felkészítés végén pedig különleges, békefenntartói éleslövészeten vizsgázott jelesre a misszióba készülő állomány.
A kötelékkiképzés során már elsősorban azokat a feladatokat gyakorolták, amelyekkel Koszovóban is találkozhatnak. Így az ellenőrző-áteresztő pont telepítését, és működtetését, a VIP személyek kísérését, valamint a különféle tömegkezelési feladatokat minden katona tökéletesen elsajátította, mondhatni: mindez a vérévé vált…

Természetesen a tatai állomány nagy része nem először vesz részt külföldi misszióban – többségük Pristinában is megfordult már –, így számukra inkább az ismeretek felújítását jelentette a kiképzés. A más alakulatoktól érkezett katonák többségének azonban a januárban kezdődő, és hat hónapig tartó külszolgálat lesz az első külföldi megmérettetésük. Így a kontingens parancsnoksága kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a „veteránok" és az „újoncok" összeszokott csapatként utazhassanak a hadműveleti területre.
A missziós felkészülést a záró gyakorlaton, a katonák már a valós helyzetet legjobban imitáló körülmények között hajtották végre feladataikat a tatai laktanyában, valamint a helyőrségi gyakorlótéren.

A záró gyakorlatot megtekintette Huszti András dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka, aki szerint a kontingens

1595871180
felkészült a külszolgálatra.
Az MH ÕBZ tizennyolcadik váltását december 6-án, ünnepélyes keretek között búcsúztatják el. A kontingens a tervek szerint január első felében, több váltásban utazik ki Pristinába.

Az MH Õr-, és Biztosító Zászlóalj egyébként a Magyar Honvédség balkáni hadszíntéren békefenntartó feladatot ellátó kontingense. Pillanatnyilag 297 magyar katona szolgál a Pristinában található Szent László táborban. A zászlóalj legfontosabb feladata a pristinai KFOR főparancsnokság táborának őrzése-védelme.