Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai gépek amerikai légtérben

2007. november 21. 10:50

Az indiai kormány jóváhagyta a légierő részvételét a 2008-ban megrendezésre kerülő Red Flag gyakorlaton. A gyakorlat hozzávetőleg 25 millió dollárjába fog kerülni az indiai adófizetőknek.

Még ez év októberében jelentette be F. H. Major, a légierő marsallja, az Indiai Légierő parancsnoka: terveik szerint az Indiai Légierő tervei között szerepel, hogy részt vesz a következő Red Flag gyakorlaton, ahol az Egyesült Államok mellett más NATO-tagállamok légierőinek képviselőivel mérhetik össze tudásukat.

Akkor az indiai védelmi miniszter a kormány jóváhagyását kérte a részvételre.

Napjainkra már a válasz is ismert. Az indiai kormány jóváhagyta a légierő részvételét a 2008-ban megrendezésre kerülő Red Flag gyakorlaton.

A gyakorlat hozzávetőleg 25 millió dollárjába fog kerülni az indiai adófizetőknek, amely a gyakorlatra tervezett 30 darab (!) Szu-30 típusú vadászrepülőgép, valamint a kiszolgáláshoz, utántöltéshez szükséges Il-76 típusú repülőgép költségeit foglalja magába.

A Red Flag gyakorlatot a vietnami háború időszakáb

1595871179
an hívta életre az Amerikai Légierő azzal a céllal, hogy minél inkább valós körülményeket teremtsenek a kiképzéshez. Eredetileg egy légibázisról hajtották végre a feladatot, amely speciális kommunikációs eszközökkel és számítógépes rendszerrel volt felszerelve, amelyek segítségével minden repülőgép tevékenységét figyelemmel tudták kísérni.

Napjainkban két felszerelt bázis áll rendelkezésre: az egyik Nevadában, míg a másik Alaszkában.

Napjainkban a Red Flag gyakorlat az, amely a békeidős kiképzések közül a legjobban szolgálja a résztvevők felkészültségének ellenőrzését. Korábban hasonlóan kiemelkedő volt az Amerikai Haditengerészet „Top Gun" programja.

Az indiai pilóták lelkesek, hogy Szu-30 típusú repülőgépeikkel szembeszállhatnak az Amerikai Légierő legjobbjaival. A gyakorlat részleteit még nem közölték, de valószínűleg az F-16 és F-15 típusok mellett F-22 Raptorok is részt fognak venni a gyakorlaton.

Az Indiai Légierő rendszeresen vesz részt közös gyakorlatokon az Amerikai, a Brit és a Francia Légierő kijelölt egységeivel.

(JETfly)