Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bill Clinton Észak-Koreában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 4. 9:01

Előre nem bejelentett látogatásra Észak-Koreába érkezett Bill Clinton volt amerikai elnök – jelentette kedden az észak-koreai állami rádió.

Clinton hírek szerint azért utazott Phenjanba, hogy megpróbálja elérni az észak-koreai vezetésnél a sztálinista országban elítélt két amerikai újságíró szabadon engedését.

Clintont a phenjani repülőtéren Jang Hjong Szop, a legfelsőbb népi gyűlés (parlament) elnökhelyettese és Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettes fogadta – jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség és a Csoszon Ilbo című lap már Clinton megérkezése előtt jelezte, hogy a volt amerikai elnök útban van Észak-Koreába, hogy igyekezzék közbenjárni a két amerikai újságíró érdekében.

Az amerikai-koreai Euna Lee-t és a kínai-amerikai Laura Linget, a kaliforniai Current TV munkatársait március közepén vették őrizetbe a kínai-észak-koreai határ közelében.

A két nőt júniusban 12 év kényszermunkára ítélték illegális határátlépés és “ellenséges tevékenység" címén.

A Current TV alapítója és tulajdonosa éppen az az Al Gore, aki a kilencvenes években Clinton alelnöke volt, és indult a 2000-es elnökválasztáson, de alulmaradt George Bushsal szemben.

Laura King egy telefonbeszélgetés során elismerte nővérének, hogy megsértette az észak-koreai törvényeket, társával együtt nagyon bánja a történteket, és most égető szükségük van a diplomáciai közvetítésre.

Címkéklőtér