Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felmentették a hadászati rakétaerők főparancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 4. 6:56

Dmitrij Medvegyev államfő hétfőn felmentette tisztségéből Nyikolaj Szolovcovot, az orosz hadászati rakétaerők főparancsnokát, és helyére Andrej Svajcsenkót, Szolovcov eddigi első helyettesét nevezte ki. A vezérezredes már korábban benyújtotta lemondását, jelenleg szabadságon van, azt követően korára való tekintettel felmentik a katonai szolgálat alól.

A tisztségét 2001 óta beöltő Szolovcov leváltását megfigyelők a nukleáris meghajtású tengeralattjárókra szánt, új generációs Bulava-rakétákkal folytatott kísérletek sorozatos kudarcával hozzák összefüggésbe, de emlékeztetnek arra, hogy a védelmi miniszter által kidolgozott haderőreformmal szembeni nagy ellenállás miatt az utóbbi időben számos más főtisztet menesztettek már.

Az Interfax hírügynökség jól tájékozott forrásokra hivatkozva már délelőtt közölte, hogy Szolovcov rövid időn belül távozik tisztségéből. A forrás elmondta, hogy a vezérezredes már korábban benyújtotta lemondását, jelenleg szabadságon van, s azt követően korára való tekintettel felmentik a katonai szolgálat alól.

A vezérezredesek Oroszországban 60 éves korukig szolgálhatnak, de idén januárban, amikor Szolovcov ezt a kort betöltötte, egy évvel meghosszabbították szolgálati idejét.

Az Interfaxnak elmondták: Szolovcov alighanem a hadiiparban dolgozik majd a továbbiakban, de hozzátették: nem valószínű, hogy a Topol-M és a Bulava rakétakomplexumokat kidolgozó MIT intézet élére kerülne, mert az ottani vezetői tisztségre kiírt pályázat követelményeinek nem felel meg.

Az intézet korábbi vezetőjét, a Bulava vezető tervezőjét, Jurij Szolomonovot a sikertelen Bulava-kísérletek miatt felmentették.

Az illetékes védelmi miniszterhelyettes szerint a Bulavát tovább tökéletesítik majd, ha ugyanis teljesen új programba kezdenének, az már az első szakaszban 25-30 milliárdba kerülne, s erre nincs pénz. Az illető elmondta: a következő Bulava-kísérlet már augusztusban várható. A kormány a napokban vitatta meg, hogyan lehetne a védelmi kiadások terén is takarékoskodni, de az e célra fordítandó összegeket végül gyakorlatilag változatlanul hagyta az idei és a jövő évre.

Az 1953-ben született Svajcsenko Szolovcov első helyettese, és egyben – 2006 óta – a hadászati rakétaerők vezérkarának parancsnoka volt.