Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bírálják a lengyel védelmi minisztert a Kaczynski-baleset miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 30. 6:59

Mások mellett magas rangú katonatisztek is azt vetették Bogdan Klich szemére, hogy mulasztásaival hozzájárulhatott a lengyel államfő életét is kioltó szmolenszki tragédia bekövetkeztéhez. A védelmi miniszter közölte, nem mond le, mert ezzel beismerné, hogy hibázott. Szakértők az utóbbi napokban sok kritikát fogalmaztak meg a miniszter címére.

Egyesek szerint a lengyel katonai pilóták kiképzése “katasztrofális". A Szmolenszknél szerencsétlenül járt Tu-154-es típusú gépet vezető pilóta állítólag túl kevés időt töltött gyakorlással a szimulátorban, a gyakorlórepülésekkel pedig az a helyzet, hogy a hadseregnek nincs pénze üzemanyagra.

Slawomir Petelecki tábornok nyílt levélben követelte Klich lemondását. A Polska The Times című újság úgy tudja, hogy a tábornok már egy évvel ezelőtt listát készített arról, hogy milyen mulasztásokat követett el a nemzetvédelmi tárca. Ezek között megemlítette: a kormány nem dolgozott ki szabályt arra az esetre, ha több katonai vezető akar eljutni ugyanarra a helyre.

Ludwik Dorn, jobboldali politikus, volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter kifogásolta, hogy Bogdan Klich nem reagált azokra a szerencsétlenségekre, amelyek a szmolenszki tragédia előtt történtek. Rámutatott, hogy 2008 januárja óta már három másik baleset is történt, a négy szerencsétlenség 121 ember életét oltotta ki.

A lengyel különgép április 10-én zuhant le landolás közben a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében. Szakértők egyetértenek abban, hogy a térséget borító sűrű köd miatt a pilótának nem lett volna szabad leszállással próbálkoznia.

Lech Kaczynski államfő, valamint más magas rangú vezetők, közöttük a nemzeti bank kormányzója, a hadsereg több vezetője, így a vezérkari főnök, az összes haderőnem vezetője, egyházi személyek a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely van az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékére. Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A repülőgép összes utasa – lengyel adatok szerint 96 ember – szörnyethalt.