Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégis életben lehet Hakimullah Mehszúd

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 30. 6:56

A pakisztáni hírszerzés legfrissebb értesülései szerint mégiscsak él Hakimullah Mehszúd tálib vezető, akire egy pilóta nélküli amerikai repülőgép január közepén kilőtt egy rakétát, és azóta halottnak hitték. Január végén egy névtelenséget kérő törzsi vezető egyenesen azt állította, hogy jelen volt Mehszúd temetésén.

A több forrásból származó értesülések alapján Mehszúd csak könnyebben sérülhetett a légicsapásban, viszont a befolyása meggyengült, és több másik tálib parancsnok fölött már nincs befolyása, mondta egy névtelenül nyilatkozó hírszerzési forrás.

Február elején írt arról több amerikai lap, hogy Mehszúd egy pilóta nélküli repülőgép támadásakor szerzett sebeibe belehalt január közepén Északnyugat-Pakisztánban, rokonai házában. Január végén egy névtelenséget kérő törzsi vezető azt állította, hogy jelen volt Mehszúd temetésén.

Február 10-én a pakisztáni belügyminisztérium és egy magas rangú hírszerzési tisztségviselő egyértelműen megerősítette a Pakisztáni Tálibok Mozgalmát (TTP) vezető Mehszúd halálát.

A tálibok továbbra is tagadták, hogy meghalt volna, de bizonyítékot nem szolgáltattak arról, hogy él, mert szerintük azzal éppen veszélybe sodorták volna.

Hakimullah Mehszúdnak már 2009-ben halálhírét keltették. A TTP-t alapító Baitullah Mehszúd augusztusi halála után a pakisztáni belügyminiszter azt állította, hogy Hakimullah Mehszúdot megölték a vezetői pozícióért folyó csatákban. A tálib vezető azonban néhány hét múlva újságíróknak nyilatkozott, és tovább irányította a tálib lázadók támadásait, többek között kitervelte az afganisztáni CIA-központ ellen decemberben végrehajtott öngyilkos merényletet.