Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bíróság elé állítják a 2009-ben lezuhant katonai helikopter pilótáját

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 28. 20:58

Bíróság elé kell állnia Oleg Vasenko alezredesnek, aki a Jaroszlav Mudrij őrhajóra történő leszállás végrehajtása közben Ka–27 típusú helikopterével a tengerbe zuhant. A hír Oroszország államügyészségének honlapján jelent meg.

A Balti Flotta katonai ügyésze az orosz büntető törvénykönyv 351. cikkelye alapján (katonai repülőgéppel történő repülés szabályainak megsértése, amit gondatlanságból idéztek elő) állítja bíróság elé az alezredest. Az ügyet a Balti Helyőrségi Katonai Bíróság fogja tárgyalni.
Az esetet vizsgáló bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az alezredes „nem vette figyelembe saját repülő kiképzettségi szintjét".

„Miközben nem tervezett repülési feladatot – átrepülés a leszállópálya felett süllyedéssel – hajtott végre, nem fordított figyelmet az akadállyal történő ütközés elkerülésére, valamint figyelmen kívül hagyta a repülésvezető irányváltoztatás és emelkedés végrehajtására történő utasítását" – olvasható az államügyészség honlapján.

A pilóta tettének következtében mintegy 195 millió rubeles kár keletkezett a hadihajón – a lezuhanó helikopter megrongálta a repülési platformot, valamint a „Kortik" típusú légvédelmi rakétakomplexumot. Mindezen túl a Ka–27 típusú helikopter elvesztése 27 millió rubeles veszteséget okozott.

A helikopter 2009. május 4-én semmisült meg miután először a hajó fedélzetére majd onnan a tengerbe zuhant. A repülőbaleset során a helikopter fedélzetén öt fő tartózkodott, akiket szerencsésen kimentettek.