Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán kész katonákat küldeni a vitatott szigetekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 28. 18:41

Szükség esetén Tokió kész mozgósítani hadseregét, hogy megvédje a vitatott hovatartozású, Japán által ellenőrzött, de Kína által is magáénak vallott kelet-kínai-tengeri szigeteket – jelezte a japán védelmi miniszter július 27-én, pénteken.

Morimoto Szatosi azt mondta, hogy a hadsereg mozgósítása „indokolt lépés" lenne az ország jogrendszere szerint, amennyiben a parti őrség és a rendőrség nem lenne képes fellépni a szigetek védelmére.

A védelmi miniszter ezt azzal kapcsolatban jelentette ki egy sajtótájékoztatón, hogy a közelmúltban kínai hajók többször is beléptek a japánul Szenkaku, kínaiul Tiaojü (Diaoyu) néven emlegetett szigetek körüli parti vizekre, amelyek Tokió szerint Japán felségterületét képezik.

Noda Josihiko miniszterelnök csütörtökön a parlamentben leszögezte: „Ha illegális tevékenység történik országunk földjén vagy vizein, köztük a Szenkaku-szigeteken, a kormány határozott választ fog adni, szükség esetén többek között be fogja vetni a Japán Önvédelmi Haderőt is".

A japán jog szerint az állam területére való illegális behatolások kezelése a parti őrség és a rendőrség feladata. Amennyiben e két szerv nem képes megfelelően fellépni, a hadsereg is bevethető. Japán két éve kiadott védelmi programjában a hadsereg kiemelt feladataként szerepelt az ország déli szigeteinek védelme.

A japán Rjúkjú-szigetek legdélebbike és Tajvan között félúton elhelyezkedő, öt szigetből és három sziklából álló, mindössze 6,3 négyzetkilométeres szárazföld hovatartozásával kapcsolatos vita az utóbbi hetekben ismét kiéleződött Japán és Kína között, miután Noda július elején bejelentette, hogy Tokió állami kézbe venné az egyébként magántulajdonban lévő szigeteket.

A bejelentést követően először kínai őrhajók léptek be a szigetek parti vizeire, később „verbális konfrontáció" történt a területen kínai halászati járőrhajók és a japán parti őrség között, a kínai katonaság pedig nemrég hadgyakorlatot is tartott a Kelet-kínai-tengeren.

Kína hivatalos álláspontja szerint a szigetek „ősidők óta területének szerves részét képezik".

Az apró szigetek jelentőségét az adja, hogy azokat halban gazdag vizek övezik, s környékükön jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket valószínűsítenek. Emellett a terület jogos birtoklása a két ország – szintén vitatott – tengeri határainak, illetve kizárólagos gazdasági övezetének kijelölését illetően is döntő lehet.