Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bissett: „Háborús bűnösök kormányozzák Koszovót”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 18. 18:36

Kanada volt belgrádi nagykövete szerint “háborús bűnösökből” áll a Koszovó függetlenségét vasárnap kikiáltó pristinai vezetés.

“A NATO-megszállás alatt csaknem az összes nem albán lakosságot elűzték a szakadár dél-szerbiai tartományból, több mint 150 keresztény templomot és kolostort romboltak le" – nyilkatkozta James Bissett a Junge Welt című német újságban hétfői számában megjelent interjúban.

Bissett szerint: Koszovó függetlensége csak újabb tápot ad a Nagy-Albániáról szőtt álomnak és tovább destabilizálja a Balkánt, miközben sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát és a helsinki záróokmányt. Egy ország területi épsége, szuverenitása és a határok sérthetetlensége jogi alapvetések, ezeket NATO-országok nem söpörhetik le kényük-kedvük szerint az asztalról.

A volt nagy követ úgy véli, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak valamiféle “perverz érdeke" fűződik ahhoz, hogy az albán fél pártját fogja a Balkánon.

Nagy csalódást okozott azonban számomra, ahogyan ebben a törekvésében Németország, Franciaország és Nagy-Britannia alázatosan követte – tette hozzá a kanadai diplomata.

“A Szerbia elleni NATO-háborúnak semmi köze nem volt szerb bűntettekhez, egyszerűen az észak-atlanti szövetség fennmaradásának és átalakításának legitimálását szolgálta" – nyilatkozta James Bissett, aki szerint a szerb biztonsági erők kemény fellépése csak válasz volt a (Hashim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök vezette) Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveres felkelésére.
Az UCK merényleteket követett el szerb tisztségviselők és rendőrök ellen, de gyakran azoknak az albánoknak is életükkel kellett fizetni, akik nem támogatták az UCK harcát – hangsúlyozta Bissett.