Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonytalan, megölték-e a tálib vezért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 16. 7:46

A pakisztáni hadsereg pénteken közölte: vizsgálja, hogy valóban meghalt-e egy amerikai pilóta nélküli repülőgép támadásában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges tálibok vezére, Hakimullah Mehszud. A tálibok kitartóan cáfolták az értesülést.

Katonai források szerint az afgán határhoz közel fekvő törzsi területen végrehajtott légi rajtaütés 15 iszlamista lázadót ölt meg. A pilóta nélküli repülőgépről indított rakétákkal Mehszud tartózkodási helyét vették célba.

Athar Abbasz vezérőrnagy, a pakisztáni szárazföldi csapatok szóvivője azt mondta: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy megsebesült vagy meghalt volna. A Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) szóvivője, Azam Tarik ugyanakkor azt mondta, hogy Mehszud egészséges és egy karcolás sincs rajta. Egy helyi tálib parancsnok miközben cáfolta Mehszud sebesülésének hírét, annyit elárult, hogy a vezér a támadás idején a környéken tartózkodott.

A szélsőségesek korábban is gyakran adtak megtévesztő információkat arról, hogy ki halt meg és ki maradt élve. Felbukkant egy hangfelvétel is, amelyen egy újságíró felismerte Mehszud hangját. A felvételen azonban nincs utalás a csütörtöki támadásra, elképzelhető, hogy azt még a támadás előtt vették fel.
Mehszud megölése hatalmas fegyvertény lenne a Washington és Iszlámábád számára.