Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági okokból módosították a Blue Angels 2011-es programját

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 2. 17:02

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy a 2011. május 22-i, Lynchburg Regional Air Show-n végrehajtott kockázatos manővere miatt lemondott posztjáról a Blue Angels kötelék vezetője, Dave Koss, aki egyben a floridai Pensacola haditengerészeti légibázison állomásozó bemutató repülőszázad parancsnoka is volt.

Koss a május 22-i bemutatón a megengedett magasságnál jóval alacsonyabban hajtotta végre a program egyik ismert elemét, mellyel társait és a helyszínre kilátogatókat is veszélybe sodorta.
Az esetet követően a köteléket alkotó F-18-asok biztonságban földet értek, személyi sérülés nem történt. A veszélyes bemutató után biztonsági okokból módosították a csapat 2011-re tervezett programját, így már biztosan nem vesznek részt a június 4-5. között megrendezendő Rockford Airfesten, illetve az Evansville Freedom Festival Air Show-n (június 11-12.).

Az idei program esetleges egyéb változásáról a későbbiekben hoznak nyilvánosságra friss információkat. A Blue Angels a május 22-i esetet követően a Pensacola légibázison marad, ahol továbbra is gyakorolják a repülőnapokon bemutatandó programjukat. A Blue Angels a 2011-es idényre 35 különböző helyszínen 67 bemutatót tervezett. Koss távozása után a szezon hátralevő részére a csapatot a korábbi parancsnok, Capt. Greg McWherter vezeti.

Az amerikai haditengerészet 1946 óta repülő népszerű bemutató csapata már korábban is szenvedett balesetet: 2004-ben Ted Steelman hadnagy gépe a hajtómű meghibásodása miatt zuhant le, a pilóta sikeresen katapultált. 2007 áprilisában a Blue Angels 6-os számú gépe szenvedett katasztrófát: a dél-karolinai Beaufortban, a pilóta életét vesztette, a vizsgálat szerint Kevin „Kojak" Davis közel 7 G-s túlterhelésnél elvesztette az irányítást repülőgépe felett, és a földbe csapódott.