Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai együttműködés jövője – a „Jövő Katonája”

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 2. 16:28

Háromnapos hivatalos látogatásra – olasz partnere meghívására – június első napján Rómába utazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A megbeszéléseken többek között szó lesz a két ország katonai kapcsolatairól, a szövetségi műveletekben történő szerepvállalásról is.

1595919646
A megbeszélések programjában – a két ország katonai kapcsolatai és a szövetségi műveletekben való közös szerepvállalás lehetőségeinek áttekintésén túl – a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Task Force – MLF) átalakítása, a célirányos kiképzési együttműködési törekvések megerősítése, valamint az MLF-kötelék bázisán megalakítani tervezett Európai Uniós Harccsoport felkészítésével összefüggő tárgyalások szerepelnek a központi helyen.

Ezen túlmenően olyan fontos ügyekben folytatnak megbeszélést a vezérkarfőnökök, mint az összhaderőnemi tisztképzésben kialakítható együttműködés, az olasz Modellezési és Szimulációs Kiválósági Központ munkájához történő magyar hozzájárulás lehetőségei, valamint a katonai modernizáció terén megvalósítható együttműködés.

1595919646
Az olasz fővárosban utoljára 2005 májusában találkozott egymással az Olasz Fegyveres Erők és a Magyar Honvédség akkori vezérkar főnöke. A mostani látogatás egybeesik az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából rendezett díszszemlével, amelyen ez évben először a magyar katonai kultúra reprezentánsai is megjelennek. Az MH Támogató Dandár tizenöt fős alegysége vonul fel magyar nemzeti zászló alatt június másodikán a Colosseum és a Capitolium dombja közötti útvonalon a Köztársaság születésnapját ünneplő katonai parádén.

Olaszországban különböző nemzeti, NATO, EU, és diplomáciai beosztásban, valamint hallgatóként jelenleg mintegy ötven hivatásos katona teljesít szolgálatot. Római tárgyalásainak programjába illesztve a Honvéd Vezérkar főnöke találkozik képviselőikkel és tájékoztatást ad számukra a Magyar Honvédség előtt álló legfontosabb feladatokról.

A látogatás befejező napján az Olasz Fegyveres Erők nagy hagyományú lövész iskolája, a „La Scuola di Fanteria" látja vendégül Benkő Tibor vezérezredest, ahol a „Jövő Katonája" modernizációs stratégia részleteivel ismertetik meg a Honvéd Vezérkar főnökét és a kíséretében levő magyar delegációt.

Fotó: Olasz védelmi minisztérium